Лондон. Бивши високопоставени служители на Пентагона призоваха САЩ и техните

...
Лондон. Бивши високопоставени служители на Пентагона призоваха САЩ и техните
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Лондон. Бивши високопоставени чиновници на Пентагона приканиха Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО да предложат на Владимир Путин „ път за оттегляне “ в обстановката на границата с Украйна по време на договарянията за рецесията в Женева, написа The Times .

Очаква се представители на Съединени американски щати и Русия да се срещнат в Женева на 9 и 10 януари, надявайки се да разрешат обстановката, преди да ескалира в пълномащабен боен спор. След това на 12 януари ще се организира съвещание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари ще се организира среща на представители на Русия и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Както отбелязва вестникът, Русия е разположила към 100 хиляди бойци покрай украинската граница, с цел да принуди НАТО да се съгласи с гаранциите за сигурност, предлагани от Кремъл. В същото време, по време на диалозите посредством видеовръзка, извършени през декември, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде да се разбере на Путин, че Съединени американски щати могат да наложат антируски наказания и да усилят военното си наличие в Европа, в случай че Русия „ предприеме по-нататъшни стъпки “ към Украйна.

Според специалисти всяка сериозна отстъпка от страна на НАТО може да се преглежда в Москва като „ симптом на уязвимост “ на Алианса, който може да се употребява в бъдеще. В тази връзка Байдън и сътрудниците му би трябвало „ да намерят формула, която звучи като отстъпка, без да предлага нищо действително всъщност “.

По-специално предлагането за евакуиране на войските от Полша или балтийските страни или отводът да се признае правото на Украйна да се причисли към НАТО е прекомерно забележителна отстъпка. Байдън обаче, с утвърждението на целия Северноатлантически алианс, може да предложи на Путин уголемение на договарянията за разширение на алианса в подмяна на понижаване на съветските войски на границата с Украйна или даже дребни взаимни учения като „ проява на благосклонност “.

Според специалиста по сигурността при трима министри на защитата на Съединени американски щати Андрю Крепиневич, НАТО не би трябвало да прави огромни отстъпки на Русия, защото това би нараснало „ геостратегическото позиционно преимущество “ на Москва. Той обаче също по този начин счита изпращането на войски в помощ на Украйна за неприятна концепция.

„ На мястото на Байдън бих споделил на Путин, че в случай че той нападна Украйна, НАТО ще направи доста, без да изпраща войски, които да оказват помощ на Киев, да вземем за пример, да даде разследващо съоръжение, вероятно да взе участие в кибер действия и също по този начин да вкара строги стопански ограничения. Но и да откри опция да предложи на Путин излаз, без той да губи достолепието си “, сподели Крепиневич.

Според заместник-секретаря на защитата по политическите въпроси администрацията на някогашния президент Джордж Буш-младши Ерик Еделман, изказванията на Русия се основават на подправена причина, „ че НАТО по някакъв метод заплашва “ страната.

Според The Times Еделман счита, че по този метод съветският водач се пробва да „ оправда нападателната си политика пред все по-разтревожената съветска общност, която е изтощена от икономическата застоялост и корупцията на клептократичния режим на Путин “.
***
Париж. В публицистична публикация Le Monde посочи три района с максимален капацитет за война през 2022 година Това са Украйна, Иран и Тайван.

Според създателя на публикацията Владимир Путин постанова играта си в Европа. Журналистът разказва обстановката по следния метод: след анексирането на част от Украйна и организирането на отделянето на Донбас съветският президент е подготвен да тръгне напряко против Киев и да подчини цялата страна. И преди този момент той сподели какъв брой е повишена силата на страната му: ракети от последно потомство, благоприятни условия за заличаване в космоса, маневри на границата с Украйна. А украинските генерали признаха, че ще могат да се опълчват на съветската войска най-много четири дни, а по-късно ще бъде единствено партизанска война.

Русия съобщи непосредствено своите упоритости, когато показа условията за сигурност на Съединени американски щати. Путин желае всъщност да се върне в съветската зона на въздействие от руската ера. Но, несъмнено, диалогът е единствено сред огромните военни сили: Москва изрично изключи Европейски Съюз от тази полемика.

Авторът на публикацията отбелязва, че това мъчно могат да се нарекат „ договаряния “: Кремъл е маркирал алените си линии авансово, като че ли си е вързал ръцете, с цел да му бъде по-трудно да направи каквито и да е отстъпки. И няма значение дали Русия е права и дали самата тя има вяра в обвиняванията си против Запада, написа журналистът. Русия се сложи в състояние, в което ще би трябвало да работи, в случай че не получи задоволство по алените си линии. И тази обстановка приближава света до война.

Що се отнася до Иран, той възобнови договарянията със Съединените щати с посредничеството на европейците. Тяхната цел е да подсигуряват, че Техеран в никакъв случай няма да получи нуклеарни оръжия. Както напомня създателят на публикацията, те съумяха да реализират дребен прогрес, само че пространството за компромис става все по-малко.

Иранците не са не запомнили предходния президент Доналд Тръмп, който едностранно се отдръпна от контракта, като в същото време наложи наказания на Иран. Така че в този момент те слагат две условия. Те желаят Съединените щати да се ангажират да не се отдръпват още веднъж от контракта и също по този начин да изискват анулация на глобите от тях даже преди разискванията.

В момента Иран доближава равнище на обогатяване на уран от 60%, до момента в който по съглашението е позволено единствено 3,7%. От 60% до 90% - равнището, належащо за потреблението на уран за военни цели, съгласно специалисти, това лишава единствено един месец. И това тласка Израел и Съединените щати да се насочат към иранския нуклеарен комплекс. Но подобен удар няма да остане без отговор. Отговорът на Израел може да пристигна да вземем за пример от територията на Ливан или даже Сирия. И тогава Близкият изток ще пламне още веднъж.

От своя страна Китай също прави маневри, които съгласно Вашингтон могат да доведат до намеса в Тайван. Въпреки че Съединените щати се придържат към концепцията за единен Китай, те се ангажираха още през 1979 година да доставят на острова средства за защита. Това не задължава Съединените щати да се намесят в обстановката, само че Джо Байдън остава двузначен по този въпрос. И е малко евентуално Китай да организира интервенцията си тъкмо в този момент: през есента на 2022 година се възнамерява партиен конгрес, който би трябвало да избере Си Дзинпин за нов мандат.

Оказва се, че Съединени американски щати, Китай и Русия се придържат към схващането, че войната към момента е допустима в салдото на силите сред страните, войната остава един от инструментите в арсенала на огромните страни. Единственият мощен блок, който не разрешава това за себе си, е Европейският съюз, само че това се дължи повече на импотентност, в сравнение с неговата философия, счита журналистът на Le Monde.
***
Берлин/Вашингтон. На 6 януари 2021 година навалица от радикални поддръжници на Доналд Тръмп завладя Капитолия на Съединени американски щати. Победеният някогашен президент сложи под въпрос успеха на Джо Байдън на президентските избори. Година след трагичните събития американското общество към момента е надълбоко разграничено. Проучване на Axios и Momentive откри, че повече от 40% от американците не имат вяра в легитимността на изборната победа на Байдън, оповестява Der Spiegel .

Според анкетата единствено 55% от интервюираните допускат, че претендентът на демократите е пристигнал на власт законно. Axios направи сходно изследване преди година. Оттогава стойностите остават на практика непроменени. Малко преди завладяването на Капитолия 58% от интервюираните обявиха, че признават Байдън за законен победител в президентските избори.

Въпреки встъпването в служба на Байдън, щурмуването на Капитолия и множеството следствия, разобличаващи екс-президента, анкетата сподели, че измежду американските жители остават съществени подозрения. „ За страдание, можем да забележим, че шокиращото събитие, на което всички бяхме очевидци предходната година, не промени усещанията на хората “, сподели Лора Вронски, изпълнителен шеф на Momentive Center.

Проучването сподели, че множеството жители на Съединени американски щати чакат събития като щурмуването на Капитолия да се повторят през идващите години. Тълпа от радикални последователи на Тръмп нахлуха в Капитолия преди година, когато трябваше да бъдат доказани резултатите от президентските избори през ноември 2020 година

Точно преди този момент Тръмп още веднъж упрекна демократите в изборни измами и прикани поддръжниците си да се насочат към Капитолия. Щурмът на постройката на Конгреса, който приключи със гибелта на петима души, „ шокира целия свят “. 6 януари се счита за „ черен ден “ в историята на американската народна власт.

Около 37% от интервюираните споделят, че са изгубили религия в американската народна власт, а 10% акцентират, че в никакъв случай не са вярвали в системата. За изследването, което е извършено от 1 до 5 януари тази година, са интервюирани към 2700 души, написа Der Spiegel.
***
Вашингтон. Високопоставени представители на Съединени американски щати приканват водачите на Казахстан да намерят мирни решения на поредицата от митинги, доста от които насилствени, като в същото време слагат под въпрос мъдростта на решението на властническата централноазиатска страна да потърси помощ за сигурност от доминиран от Русия боен съюз, написа Politico .

Протестите, които започнаха поради скока на цените на горивата, само че се прераснаха в политически недоволства и гняв против корупцията, също накараха посолството на Съединени американски щати в Казахстан да ускори ограниченията за сигурност и да обмисли евакуация.

Казахстан е огромна страна без изход на море с към 19 милиона души, която граничи с Русия и Китай, което я прави от стратегически интерес за Съединените щати. Американски компании като Chevron и ExxonMobil са вложили милиарди в енергийния бранш на страната. Размириците там се прибавят към напрежението по границата сред Русия и Украйна, където Москва е събрала до 100 000 бойци.

Държавният секретар Антони Блинкен беседва в четвъртък с казахстанския външен министър Мухтар Тилеуберди. Блинкен „ удостовери цялостната поддръжка на Съединените щати за конституционните институции на Казахстан и свободата на медиите и се застъпи за спокойно, зачитащо правата разрешаване на рецесията “, съгласно информацията от Държавния департамент.

Блинкен настрана туитира, че е имал „ работлив диалог “ с Тилеуберди и че и двамата са „ отдадени да поддържат конституционните институции на Казахстан и мирното и дипломатическо разрешаване на разногласията “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР