Лобистът Фредерик Балдан, официално акредитиран към институциите на ЕС, съди

...
Лобистът Фредерик Балдан, официално акредитиран към институциите на ЕС, съди
Коментари Харесай

Заведоха дело срещу Фон дер Лайен за корупция при договарянето на ковид ваксините с Пфайзер

Лобистът Фредерик Балдан, публично упълномощен към институциите на Европейски Съюз, съди Фон дер Лайен за това, че е предизвикала финансови вреди на белгийската страна, когато е осигурила договорка на стойност 35 милиарда евро (38,4 милиарда долара) с фармацевтичната компания Пфайзер за закупуване на 1,8 милиарда дози ваксини против COVID-19 за страните от Европейски Съюз, оповестяват белгийският седмичник Le Vif и Еuractiv, представени от Гласове.

 

Балдан е завел делото на 5 април пред първоинстанционния съд в Лиеж. Сега съдията би трябвало да проверява и не може да го разгласи делото неприемливо, каза  парижкият юрист Даян Протат. Това би означавало, че съдията може да изиска снемане на имунитета на Фон дер Лайен, с цел да може да организира следствието.

Закупеният брой ваксини се оказа доста по-голям от нужния на страните от Европейски Съюз и трябваше да бъде погубен или дарен.

Според ищеца Фон дер Лайен е работила отвън договорите на Европейски Съюз и отвън неговия мандат от името на страните членки.

 

По въпросите на опазването на здравето договорите на Европейски Съюз дават на Европейски Съюз единствено поддържаща роля – т.е. това не е изключителна подготвеност или споделена с националните страни.

 

Според Балдан държавите-членки са упълномощили Комисията да подписа рамково съглашение за закупуване на ваксини от тяхно име, само че не и самата Фон дер Лайен.

 

Eврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес отбрани Фон дер Лайен като сподели, че не е взела участие в договарянията за покупко-продажбите за ваксина против Коронавирус.

 

Според следствието на американския ежедневник " Ню Йорк Таймс " Фон дер Лайен е договорила мегасделката посредством текстови известия с основния изпълнителен шеф на Пфайзер Алберт Бурла, само че по-късно твърди, че е изтрила диалога.

 

Според желае на Балдан Фон дер Лайен е виновна за " корист със служебно състояние ", " заличаване на обществени документи " и " нелегално потребление на ползи и корупция ".

 

Европейският омбудсман и Европейската прокуратура също започнаха да проверяват изказванията, а през февруари The New York Times заведе дело против Европейската комисия в Съда на Европейски Съюз.

 

Искът на Балдан е първият против нейния ръководител, който би могъл да е направил закононарушение според белгийското наказателно право.

 

Припомняме:

На 11 януари комисията за коронавирус на Европейския парламент 

забрани на чиновници на „ Пфайзер “ да влизат в постройката на ЕП 

поради неналичието на бистрота в договорите. Почти всички политически групи гласоподаваха в поддръжка на този невиждан акт. Единствените две изключения бяха Европейската национална партия – на Фон дер Лайен, и „ Обнови Европа “ – на френския президент Еманюел Макрон.

 

По-рано немският вестник   “Билд ” също заведе няколко правосъдни каузи против Еврокомисията, с които упорства да бъдат разкрити документите, свързани с договарянията за покупката на ваксини от “Пфайзер ”/ ”Бионтех ” и “АстраЗенека ”. По тези каузи обаче към момента няма никакви резултати.

В изявление, обещано за “Ню Йорк таймс ” още през април 2021 година, Фон дер Лайен разкри, че до момента в който са преговаряли за сключването на контракта тя е разменяла текстови известия с Бурла в продължение на цялостен месец. Според медийното й “самопризнание ”, тази договорка била най-големият контракт, подписван в миналото за доставка на ваксини – 900 милиона дози от „ Пфайзер “/„ Бионтех “, с алтернатива за покупка на още толкоз.

 

Колкото и вестници и евродепутати да я съдят, 

на процедура Фон дер Лайен не може да бъде упрекната в нищо. 

Недосегаемостта й е “заключена ” в правилото, че се пазят документи, чието наличие е от значително значение за активността на Комисията. Докато телефонните текстови известия изобщо не попадат в тази категория, защото… не са документи. 

 

Според еврокомисарят по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова, да вземем за пример, текстовите известия най-вероятно са били изтрити заради техния “краткотраен, краткотраен темперамент ”. Нещо, което наподобява доста необичайно, тъй като въпреки всичко става дума за 30 милиарда евро, а не за една-две шепи джобни стотинки. 

 

Според Сметната палата на Европейски Съюз въпросът е доста по-заплетен, тъй като – с цел да подписа прелиминарен контракт с американската компания – 

Фон дер Лайен е отхвърлила съществуващия правилник 

и по този метод е осигурила пазар на колосално количество ваксини – до 1.8 милиарда дози!

 

Освен рецензии, поради абсурда председателката на Комисията получи и нападателни нападки против фамилията си. В обществените мрежи и интернет медиите се популяризира информацията, че 

брачният партньор й – немският доктор Хайко фон дер Лайен, 

е шеф на компанията „ Органезис “, която пък е благосъстоятелност на „ Пфайзер “. Според потребителите това била същата компания, с която Фон дер Лайен е подписала контракта за имунизациите. 

 

Това не е правилно, тъй като Хайко фон дер Лайен в действителност е медицински шеф на “Органезис ”, само че компанията не е на “Пфайзер ”, а си е държавна компания. И не се занимава с ваксини, а с проучвания в региона на генната и клетъчната терапия.

 

Това не е първият път, когато на Фон дер Лайен й изчезват текстови известия. Докато беше министър на защитата на Германия, парламентарно следствие против добре платени покупко-продажби с външни консултанти разкри, че също е трила смс-и от телефона си.

 

В последна сметка юристите ще решат дали има нарушаване или не, само че е изключително значимо – най-много поради имиджа на европейските институции – в сърцето на Обединена Европа също да има бистрота и отчетност, а освен искания към непрозрачната (уж) периферия…

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР