Лий прекъсва електричеството на десетки хиляди, докато носи свирепи ветрове и крайбрежни наводнения в Мейн и Канада

...
Посттропическият циклон Lee носи проливен дъжд, разрушителни ветрове и крайбрежни
Коментари Харесай

Посттропическият циклон Lee носи проливен дъжд, разрушителни ветрове и крайбрежни наводнения в Канада и Мейн, прекъсвайки електрозахранването на десетки хиляди, удряйки бреговете с големи вълни и предизвиквайки призиви да се стои на закрито.

Лий, някога мощен ураган, предизвиква максимални устойчиви ветрове от 60 мили в час, докато се разпространява на север, след като достигна сушата в събота на Лонг Айлънд в Нова Скотия, една от атлантическите провинции на Канада, според Националния център за ураганите.

Работници с Pike Electric укрепват електропроводи преди урагана Идалия в Клиъруотър, Флорида, САЩ, 29 август 2023 г. REUTERS/Adrees Latif Работници с Pike Electric укрепват електропроводите преди урагана Идалия в Клиъруотър, Флорида, САЩ, 29 август 2023 г. REUTERS/Адреес Латиф Адрес Латиф/Ройтерс

Очаква се постоянно да отслабва през неделя и понеделник, като условията се подобряват в районите, засегнати от дъжд и вятър в североизточната част на САЩ и Канада.

Прогнозите са, че циклонът ще се обърне на изток и ще се придвижи бързо на североизток, през канадските морски брегове в неделя и в Северния Атлантик до ранния понеделник, каза директорът на Националния център за ураганите Майкъл Бренън във видео актуализация в събота.

Засега силните ветрове от тропическа буря се простират на около 290 мили от онова, което е останало от ядрото на Лий в събота, събаряйки дървета и електропроводи и оставяйки мнозина на тъмно.

Превозни средства се движат по осеян с отломки път в Локпорт, Нова Скотия, Канада, в събота. Превозни средства се движат по осеян с отломки път в Локпорт, Нова Скотия, Канада, в събота. Джон Морис/Ройтерс

В Нова Скотия 130 250 клиенти са без електричество в събота, докато 38 000 в Ню Брънзуик са били на тъмно, според карта на прекъсванията на Nova Scotia Power.

В Мейн близо 60 000 домове и фирми са били без електричество, според poweroutage.us. Снимки от целия щат показват съборени дървета в близост до домове и по пътищата, докато силните ветрове разбиват района.

Вятър от 83 mph е регистриран в Пери, Мейн, и 63 mph в Roque Bluffs, Мейн.

Екипите на електрическата мрежа бяха навън, за да оценяват щетите и активно реагираха на съборени комунални линии и други щети, причинени от бурята в събота.

Освен свирепите ветрове, Лий предизвиква и опасни сърфиращи и животозастрашаващи разкъсващи течения по източното крайбрежие на САЩ, Атлантическа Канада и други райони.

„Ще видим много високи вълни и брегова ерозия и незначителни крайбрежни наводнения“, каза Бренан.

Още един сантиметър дъжд се очакваше над части от източен Мейн и Ню Брънзуик и Лий продължава да заплашва от наводнения в градските райони на източен Мейн в Съединените щати и Ню Брънзуик в Канада, според центъра за урагани.

Хората гледат бурен прибой и вълни, останки от тропическата буря Лий, да се разбиват по брега на остров Бейли, Мейн, в събота. Хората гледат бурен прибой и вълни, останки от тропическата буря Лий, да се разбиват по брега на остров Бейли, Мейн, в събота. Джим Герберич/AP

В канадската провинция Ню Брънзуик, северно от Мейн, служителите предупредиха жителите да се подготвят за прекъсвания на електрозахранването и да се запасят с храна и лекарства за поне 72 часа, като насърчиха хората да останат на закрито по време на това, което според тях вероятно ще се превърне в буря за крайбрежието общности.

„След като бурята започне, не забравяйте, че моля, останете вкъщи, ако изобщо е възможно“, каза Кайл Ливит, директор на Организацията за извънредни мерки в Ню Брунсуик. „Нищо добро не може да дойде от проверката на големите вълни и колко силен е наистина вятърът.“

Повалено дърво е показано в двор във Фредериктън в събота. Повалено дърво е показано в двор във Фредериктън в събота. Стивън Макгиливрей/AP

В САЩ е обявено извънредно положение в Мейн и Масачузетс. Президентът Джо Байдън упълномощи Министерството на вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации да се намесят, за да координират помощ при бедствия и помощ за необходимите спешни мерки.

Международното летище Лоугън в Бостън отчете скок в анулираните полети в събота, като 23% от всички полети до Бостън и 24% от полетите, идващи извън града, са отменени, според уебсайта за проследяване на полети FlightAware.

Артемис Моштагиан и Мария Соле Кампиноти от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР