Ливанската армия конфискува боеприпаси след битка на Хизбула в християнски град

...
Ливанските армейски превозни средства са разположени в християнски град, който
Коментари Харесай

Ливанските армейски превозни средства са разположени в християнски град, който беше сцена на смъртоносна престрелка между членове на шиитската група Хизбула и жители, докато военните се опитват да овладеят напрежението .

Приблизително 10 армейски превозни средства бяха разположени около Кахале в четвъртък, ден след като камион на Хизбула се преобърна по време на шофиране на тесен завой на главна магистрала, свързваща Бейрут с долината Бекаа и Сирия.

Жителите наобиколиха камиона с искане да знаят какво има вътре. Ливанската армия каза в четвъртък, че камионът е превозвал боеприпаси.

Двете страни се обвиниха взаимно за започване на престрелката в сряда, при която бяха убити член на Хизбула и жител християнин.

Армията ръководеше усилията за успокояване на ситуацията, според представители на Хизбула и Ливанските сили (LF), християнска фракция, която твърдо се противопоставя на Хизбула и има политическо присъствие в района на Кахале.

„Напрежението беше много високо снощи и все още е високо днес“, каза Назих Мата, депутат от LF за региона Алей. „Ръководството на армията в частност полага усилия за успокояване на нещата.“

„Жителите не се борят да реагират въоръжено на случилото се – но... започваш да си мислиш: Колко камиона като този са минали по същия път в същия ден? Или предишния ден? Или седмицата преди това? Седим върху цъкаща бомба със закъснител“, добави Мата.

В изявление, публикувано в социалните медии в четвъртък, армията каза, че камионът е бил транспортиран до военен център и че е започнало разследване под наблюдението на властите.

Хизбула обвини „милициите“ в района, че са атакували екипажа на камиона, което е предизвикало размяна на огън. В него се казва, че мъж, защитаващ автомобила, е бил ранен и по-късно починал.

Местният офис на LF обвини бойци, които са придружавали автомобила, че са стреляли по цивилни, което е довело до смъртта на местния мъж.

Подкрепяната от Иран Хизбула е единствената ливанска фракция, която официално запази оръжията си след края на гражданската война от 1975-1990 г.

Погребението трябваше да се състои в четвъртък за Ахмад Али Касас, членът на Хизбула, който беше убит при сблъсъците в Кахале.

Привържениците на Хизбула публикуваха снимки в социалните медии, показващи Касас, облечен във военни униформи в Сирия, където Хизбула се бие на страната на президента Башар ал-Асад срещу сирийската опозиция.

През август 2021 г. гневни жители на населено предимно с друзи село в Южен Ливан спряха камион, превозващ ракетна установка, използвана от Хизбула при атака срещу Израел, обвинявайки групата, че застрашава живота на цивилни.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР