Литва успя истински да ядоса Китай: позволи отварянето на официално

...
Литва успя истински да ядоса Китай: позволи отварянето на официално
Коментари Харесай

Как малка Литва се опълчи на Китай


Литва съумя същински да ядоса Китай: разреши отварянето на публично посланичество на Тайван във Вилнюс и даже прикани литовците да не купуват китайски смарт телефони. За какво е този спор сред Вилнюс и Пекин?

Представителството на Тайван във Вилнюс е де факто посолство

В центъра на този спор стои една съвсем незабележима офис постройка в столицата на Литва Вилнюс. Зад лъскавата ѝ стъклена фасада се обитават адвокатски адвокатски фирми, консултантски и други компании. В края на ноември нови наематели се нанесоха на този адрес във Вилнюс. И проблемите започнаха.

Тук се намира формалното посланичество на Тайван в Литва - първото де факто посолство, което страната открива в Европа за последните 18 години. В Пекин, на 6500 километра на изток, обстановката провокира яд и реакция.

и счита установяването на дипломатически връзки с Тайпе за посягане против политиката на Пекин за " обединен Китай ". Не са доста страните по света, осмелили се да открият представителства на Тайван. Сред тях са да вземем за пример Маршаловите острови, Гватемала и Кралство Есватини, някогашен Свазиленд – все дребни и стопански прекомерно незначителни страни. Литва обаче, като член на Европейския съюз, прави изключение.

Напрежение с Китай
Редакцията предлага
И това не е първият случай, при който балтийската страна кръстосва шпаги с азиатския колос. Тази година министерството на защитата публично посъветва потребителите, а тези, които към този момент имат такива, да ги изхвърлят. Според институцията, занимаваща се с киберсигурност, в тях има част, обвързвана с опция за цензуриране, която може да бъде задействана когато и да е.

Освен това плануваното разширение на 5G мрежата в страната ще се случи без присъединяване на китайски компании – от " съображения за сигурност ". В началото на 2020 година Литва напусна китайския стопански конгрес " 17+1 ” за.

Какво е обяснението за тези ходове? „ Вярваме, че икономическите връзки с демократични страни са по-устойчиви и дават отговор на духа на правовата страна, а затова и са по-близки до ползите на Литва “, съобщи външният министър на страната Габриелиус Ландсбергис.

Англоезичният официоз на Китайската комунистическа партия „ Глобъл таймс “ изрази през ноември гнева си към страната с население по-малко от това на един регион на Пекин: " Литва е просто мишка, даже бълха под стъпалата на разгневен слон “, написа още вестникът.

Ответният удар на слона

Официалната китайска реакция също не закъсня. В края на ноември Пекин отзова за непрекъснато посланика си от Вилнюс и разгласи пратеника на Литва за личност нон-грата. Според специалисти, Вилнюс може да си разреши сходно държание, тъй като едвам 1,1% от нейния експорт през 2020 година е бил предопределен за Китай, за разлика от вноса от Китай, който е малко по-голям.

В допълнение към незначителния стокообмен, личната история на балтийската страна я прави скептична към комунистически режими. Литва е през 1990 година. А обстановката в прилежащ Беларус подсети на битовците за тяхната битка за независимост по време на тоталитарния режим.

Подкрепа от Вашингтон и Брюксел

Отношенията на Вилнюс с Пекин, Москва и Минск по традиция са напрегнати. Застраховката във връзка с националната сигурност на страната идва най-много от партньорството ѝ със Съединени американски щати в НАТО.

Пекин реагира гневно на решението на Литва за отваряне на посолство на Тайван

Давайки си сметка за това, Литва настоя за по-твърда и обща европейска политика към Китай. Външният министър на страната Ландсбергис разяснява в тази връзка, че е време форматът „ 17+1 " да бъде сменен от „ доста по-ефикасния „ 27+1 “. И добави: „ Европейски Съюз е най-силен, когато всички 27 страни-членки работят дружно, взаимно с европейските институции. "

Ескалацията на напрежението сред Вилнюс и Пекин съумя да провокира европейска реакция, най-малко по съответния проблем. „ Европейски Съюз е подготвен да се изправи против всевъзможен тип политически напън и насилствени ограничения, ориентирани против която и да е от страните-членки “, разгласи европейският представител по външната политика Жозеп Борел на 8 декември във връзка дейностите на Пекин.

След знака за решителност от страна на Брюксел наемателите в незабележимата постройка във Вилнюс ще останат по-дълго време.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР