Лицензите за брокер и инвестиционен консултант отварят вратите за влизане

...
Коментари Харесай

Как се става брокер на ценни книжа

Лицензите за брокер и капиталов съветник отварят вратите за влизане и работа във финансовия бранш. Комисията за финансов контрол годишно провежда изпити, само че поради коронавирус предходната година имаше пауза. Какво би трябвало да знае всеки, който желае да поеме по този път.
Далеч е към този момент времето, в което търговията на Българската фондова борса кипеше, ръководещите сдружения се надпреварваха да пускат нови артикули, а капиталовите медиатори се задъхваха от прилива на клиенти. За да отговори на този капиталов апетит преди 15 години, небанковият бранш се нуждаеше от доста фрагменти. Желаещи имаше, конкуренция - също.

Днес финансовият пазар е с леко позатихнали функционалности, само че търсенето на консултанти и брокери не е спряло. Това е един от пътищата за кариера освен в капиталови медиатори, само че и като цяло към финансите и банките, които също имат отдели за търговия с скъпи бумаги.

За да се влезе в борсовото ходатайство образованието и CV-то не е задоволително. Има регулаторно условие всеки, който се занимава с брокерски услуги или капиталово консултиране, да има лиценз за това. Той се издава от Комисията за финансов контрол след полагането на изпит пред нея. Последните такива бяха през 2019 година, а плануваните две дати през 2020 година бяха анулирани поради пандемията от ковид-19 и усложнената епидемиологична конюнктура. Кой какво прави

Брокерът е този, който търгува с финансови принадлежности - да вземем за пример акции на Tesla, Amazon, както и с бумаги на компании и принадлежности на Българската фондова борса. Той познава финансовите пазари и всички принадлежности, които се търгуват на тях, има и познания за законодателството и регулацията в отбрана на вложителите. " Важно е да се означи, че брокерът може да подписа покупко-продажби с принадлежности от името на клиента или за компанията, за която работи, само че не може да дава капиталови съвещания ", споделя пред " Капитал " Радослава Масларска, ръководител на управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори (БАЛИП).

Инвестиционният съветник има право да ръководи портфейли с финансови принадлежности и да дава капиталови съвещания. На процедура, в случай че имате пари, които желаете да инвестирате на финансовите пазари, можете да ползвате негова консултация по какъв начин да структурирате портфейл или пък да ползвате услугата по ръководство на портфейла си. Лицензът е нужен и с цел да се ръководят портфейлите на взаимните фондове, пенсионните фондове, а също и самостоятелни портфейли при фонд мениджъри и капиталови медиатори - както за клиенти, по този начин и за сметка на съответната компания.
Капитал - брой 22
Лицензите и за двете специалности имат условия за отминалост, в случай че не се упражняват. Ако повече от 3 години не може да се потвърди упражняването на специалността за финансова институция или за служба, за която се употребяват добитите знания, Комисията за финансов контрол може да приключи лиценза. До момента комисията е издала близо 1000 лиценза за брокери и консултанти, само че с деен контракт към медиатор са към 170, демонстрира информация в регистъра ѝ. Един човек може да има и лиценз за брокер, и за съветник. На последните изпити през ноември, които се отложиха поради коронавирус, за брокери бяха позволени 20 претенденти, а за съветник 30, демонстрира информация в КФН.

" Макар пазарът да не се разраства с огромни темпове, въпреки всичко търсене има. И двете специалности са доста динамични и желани от амбициозни, адаптивни хора с интерес към динамичността, която оферират финансовите пазари. В последните две години се усили броят на явяващите се на изпити за брокери и капиталови консултанти и заради смяна в законите ", разяснява Радослава Масларска. " Преди три години бяха направени промени в Закона за пазарите на финансови принадлежности, с които се вкара условие всички чиновници, чиято работа е обвързвана със покупко-продажби с финансови принадлежности, да имат лиценз ", изяснява още тя. Това е и повода за увеличено търсене на брокери и капиталови консултанти в капиталовите медиатори и в банките. Кога ще има изпити

По закон изпитите за брокер и съветник се афишират най-малко 3 месеца авансово, като към този момент по информация от КФН се цели датата за тази година да е през септември. Тя се стикова и с БАЛИП и с асоциацията на ръководещите сдружения БАУД. Това са и двете организации, които обичайно провеждат курсове за подготовка, като лектори в тях са академични преподаватели и чиновници на огромни финансови институции с опит в търговията с скъпи бумаги, разбори и ръководство на риска, правото. От сектора споделят, че през последните години в курсовете вземат участие и трейдъри, които желаят независимо да ръководят свои капиталови портфейли, с цел да могат да получат добра подготовка за това. " В КФН регулярно постъпват запитвания по отношение на идно осъществяване на изпити за брокери и капиталови консултанти. Предвид публичния интерес, както и обнадеждаващите данни за затихване на пандемията, КФН стартира разискване за насрочване на дати за осъществяване на изпити през актуалната година с представителите на БАУД и на БАЛИП ", споделиха за " Капитал " и от Комисията за финансов контрол. Според финансовия регулатор при нормализиране на обстановката с пандемията задачата е изпитите да стартират да се организират два пъти в годината - през май и ноември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР