Литературата и киното си стискат ръцете в името умелото разказване

...
Литературата и киното си стискат ръцете в името умелото разказване
Коментари Харесай

Ще гледаме на екран „Поразените“ на Теодора Димова

Литературата и киното си стискат ръцете в името умелото описване на истории, които се запечатват във времето. Два романа с обща тематика - нелеката орис на дамите, следва да оживеят на екрана. Националният кино център селектира „ Поразените “ на Теодора Димова и „ Остайница “ на Рене Карабаш.

Романът „ Поразените ” на се радва на триумфи и на благосклонностите на читателите – през 2020г. завоюва премията за най-хубав български разказ " 13 века България ". Oсвен това беше определен за победител в категория " Проза " на литературните награди „ Перото ”.

Книгата споделя за три дами и едно дете, които минават през тежки за нашата история събития. Те са изумени от тоталитарния режим, открил се посредством руската окупация след деветосептемврийския прелом. Романът не спестява нищо, по тази причина и смело е определян като „ антикомунистическа белетристична творба “.

„ Остайница “ на Карабаш Романът също показва автентичен сюжет, който се помни дълго. Разгръща патриархалните тематики и ни среща с Бекиа, едно момиче съгласно което „ най-ценният метал в Албания е свободата “. A свободата да бъдеш персона и жена от време на време може да коства прекомерно скъпо. 

И в случай че двата романа е належащо да се четат постепенно, то сигурно си заслужава облиците да станат пълнокръвни, като оживеят на екрана и ни накарат да се замислим по значими тематики, които винаги вълнуват и подтикват човечеството да разшири светогледа си.

 
               

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР