Лисабон. На фермерите следва да бъдат предоставени адекватни икономически стимули

...
Лисабон. На фермерите следва да бъдат предоставени адекватни икономически стимули
Коментари Харесай

Министър Христо Бозуков: Трябват адекватни икономически стимули за поемане на екологични ангажименти в земеделието

Лисабон. На фермерите следва да бъдат предоставени съответни стопански тласъци за вдишване на екологични задължения. Това е методът те да бъдат обезщетени поради налаганите още по-високи екологични стандарти за селскостопански артикули и храни. Това сподели служебният министър на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков по време на неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в гр. Лисабон, Португалия. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите .

По думите му, с цел да се обезпечи стабилността на аграрния бранш в дълготраен проект, е належащо да не престават да се търсят благоприятни условия за понижаване на социално-икономическите разлики сред страните, сред районите и сред обособените производители. Той уточни, че инструментите на политиката е належащо да бъдат по-гъвкави и съобразени в оптимална степен със характерните особености и потребности на всяка една от страните членки.

„ Темата за продоволствените системи, нововъведения и ръководство на естествените запаси е извънредно настояща, както в изискванията на продължаващата пандемия от КОВИД-19, по този начин и с оглед навлизащата в крайния си стадий промяна на Общата селскостопанска политика “, означи проф. Бозуков.

България смята, че в границите на процеса на преход към „ зелена стопанска система “, обезпечаването на съответно финансиране е от значително значение. Това ще понижи и рискът от занемаряване на аграрни действия и обезлюдяване на селските региони.

„ Необходимо е да укрепим този финансов инструмент, който в бъдеще ще има още по-голям принос и в осъществяването на екологичните цели и биоразнообразието чрез спазването на условията на засилената конвенционалност. Затова за нас е стеснителен прагът от 10% наложително преразпределение на средствата за директни заплащания. Комбинирането му със повишения % за еко схеми води до прекалено понижение на базовата поддръжка на земеделските стопани и до нарушение на салдото сред трите типа резистентност – икономическа, обществена и екологична. Минимален наложителен % от 7,5% преразпределение на заплащанията е уравновесено решение “, изясни земеделският министър.

В допълнение той сподели, че обвързаната поддръжка, която е другия инструмент за постигането на обществената и икономическа резистентност на бранша, би трябвало да бъде непокътната минимум на актуалното равнище от 13+2%.

Според проф. Бозуков, едни от най-сериозните провокации, пред които е изправен секторът на земеделието, са свързани с ефикасното ръководство на водните запаси. В подтекста на последствията от климатичните промени, тематиката за напояването е от извънредно значение.

„ Считаме за предпочитано приемането на предлагането на председателството за обезпечаване на опцията за финансиране до 100 % на вложения в напоителна инфраструктура “, уточни той в умозаключение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР