„Липсват ясни и прозрачни аргументи за увеличение на действащата през

...
„Липсват ясни и прозрачни аргументи за увеличение на действащата през
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева към КЕВР: Цените на парното не отговарят на реалността

„ Липсват ясни и транспарантни причини за нарастване на настоящата през месеците май и юни цена на топлинната сила от 66,70 лева./МВтч на 81,57 лева./МВтч или с 22,3% от 1 юли 2020 година

Това е съпоставяне, което всеки клиент на „ Топлофикация София “ ще направи и ще чака пояснение от регулатора “.

Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент по време на публичното разискване на плана на КЕВР за нови цени на парното и топлата вода от 1 юли т.г. до 30 юни 2021 година „ В Доклада за новите цени, направен от регулатора, липсват безапелационни доказателства, че невижданото поевтиняване на природния газ през тази година е отразено изцяло в понижението на цените на топлинната и на електрическата сила на топлофикационните сдружения, които употребяват за главно гориво природен газ “, акцентира омбудсманът.

КЕВР: Няма да нараства цената на парното и топлата вода

По думите й подозрението поражда по отношение на обстоятелството, че към 1 юни 2020 година цената на природния газ към този момент е с 53% по-ниска по отношение на 31 март 2020 година, а предлаганото приблизително понижение на цената на топлинната сила е едвам с 9 -15% по отношение на предходния регулаторен интервал.

„ Възниква основателно въпросът – в случай че плануваната от КЕВР цена на природния газ през новия интервал се окаже по-висока от действителната, по какъв начин това ще се отрази на сметките за парно. И отговорът е, че няма да се отрази по никакъв метод. За страдание, жителите ще бъдат губещи. Причината са измененията в Наредба № 5, съгласно които изменение на цената на топлинната сила се позволява вероятно един път на 6 месеца и то при съществуване на над 15% разминаване сред плануваната от КЕВР цена на природния газ и действителната. Дори и в случай че разликата е по-малка, регулаторът би трябвало да изясни на жителите за какво кредитират топлофикационните сдружения “, безапелационна бе доцент Ковачева.

Тя напомни, че още при публичното разискване на Наредба № 5 възрази, че с по този начин препоръчаните промени при установяване на цената КЕВР нарушава един от правилата, от които следва да се управлява – поредност в дейностите си.

Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент акцентира, че увеличението на прогнозните детайли в ценообразуването за идващия регулаторен интервал отдалечава контролираните цени от действителните условия на пазара. Напълно основателно това провокира публично неодобрение и сподели в нова, по-неблагоприятна светлина някои от измененията, направени в Наредба № 5 от 23.01.2014 година за контролиране на цените на топлинната сила /изм. и доп. Дъждовни води. бр. 47 от 22.05.2020 г./. Според омбудсмана, най-справедливото решение за клиентите на топлофикациите е действителното изменение на цената на природния газ всеки месец да се отразява на цената на топлинната сила.

Тогава, и при отдалечено отчитане на абонатните станции всеки месец, действително доставеното количество топлинна сила в постройката ще се разпределя на клиентите по действителна цена на топлинната сила. „ В интерес на обществото е резултатът от тези промени да бъде незабавно оценен и в случай че е належащо да бъдат направени своевременни корекции. За всички участници на контролирания пазар е значимо регулаторната активност на КЕВР да бъде по-динамична и оптимално да се приближи до новите действителности на пазара “, сподели омбудсманът и добави: „ Към днешната дата на пазара на природен газ в България са налице напълно нови действителности: доставната цена по контракта с „ Газпром “ към този момент се дефинира всеки месец; на вътрешния пазар оперират и други търговци, с изключение на държавният снабдител „ Булгаргаз “; от декември 2019 година оперира и борса за природен газ. Икономическата логичност допуска тези нови действителности да бъдат съобразени и отразени в регулаторния метод на КЕВР “.

В мнението си до КЕВР националният публичен бранител посочи, че обсъжданията отчет е съвсем напълно фокусиран върху ползите на контролираните сдружения за сметка на жителите. „ Интересите на клиентите като важен детайл на пазарното взаимодействие се загатват единствено пътем и всъщност отсъстват от отчета. Това е пропуск, който е необходимо да бъде поправен “, предложи Ковачева. Тя обърна внимание, че във връзка с софтуерните разноски на „ Топлофикация София “ през 2019 година при преноса са увеличени с 6,9% по отношение на плануваните, като една от аргументите за това са загубите на топлоносител (гореща вода) по мрежата. „ На фона на ремонтната стратегия, която „ Топлофикация София “ започва след изключителното състояние, някои поправки за по два месеца, не мога да приема, че в индустриалната си стратегия за новия ценови интервал сдружението залага да се резервира делът на загубите от топлоотдаване в топлопреносната мрежа и делът на загубите от течове на гореща вода. Правилно е загубите да дават отговор на плануваните, а не на действителните за предходния интервал “, е констатацията на омбудсмана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР