Липсата на пътно поддържане през зимата ще застраши здравето на

...
Липсата на пътно поддържане през зимата ще застраши здравето на
Коментари Харесай

Министерството на финансите: Държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 7 месеца

Липсата на пътно поддържане през зимата ще заплаши здравето на хората, сподели зам.-финансовият министър

Държавата е лишена от пътно поддържане в идващите 6 до 7 месеца. Това сподели на брифинг в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Андрей Цеков. По думите му неналичието на пътно поддържане през зимата ще заплаши здравето на хората.

"Държавната политика в региона на пътната инфраструктура в последните повече от 10 години е пленник на една институционализирана и поддържана от АПИ порочна система, при която дейностите по създаване, главен ремонт, реорганизация, настоящи поправки и поддържане на републикански пътища се разпореждат непрозрачно, неконкурентно и неикономично ", сподели още Цеков, предава.

Той даде образци по отношение на тази порочна система.

На първо място това са инхаус възлагания, вследствие на които в последните години са предоставени действия и след това превъзложени без съществуването на свободна конкуренция на стойност над 3,6 милиарда лева

"Примерите са ясни – Автомагистрала „ Хемус “ 2,7 милиарда лева, пътят Видин – Благоевград 900 млн. лева ", сподели Цеков.

"Налице са и данни за манипулиране на процедури за възлагане на публични поръчки, при които крайният резултат е, че в изискванията на лимитирана конкуренция се разходва публичен запас, преизпълнен даже прогнозните стойности на въпросните поръчки ", изясни още той.

По думите му най-пресният образец за това е решението за възлагането на Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “. При планирана стойност на поръчката 981 млн. лева за 1,5 милиарда лева

Друг детайл на тази порочна система са рамковите съглашения за настоящ ремонт и поддържка на републиканската пътна мрежа, сподели още зам.-финансовият министър.

Ремонт и поддържка на републиканската пътна мрежа

Андрей Цеков изясни, че в интервала 2019 година до началото на 2021 година са подписани 34 контракта за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища на обща стойност 757 млн. лева Въз учредената на тези контракти посредством настоящи месечни спомагателни задачи са предоставени действия за 3,4 милиарда лева

"Първият проблем тук е многократното надвишаване на контрактуваната стойност, което е в прорез на трайната процедура на съда на Европейски Съюз, който постановява, че при привършване на прогнозната стойност на едно рамково съглашение същото следва да прекрати своето деяние. Последващи възлагания са причина за нарушение на правилата на свободна конкуренция и на положително ръководство на публичните средства ", изясни зам.-министърът.

Въпросните контракти са били предмет на разбор на две междуведомствени работни групи. През ноември 2021 година посредством спомагателни съглашения се приключва тяхното деяние, считано от 30.06.2022 година Това слага задачата на служебния кабинет, както и на постоянния, излъчен през декември 2021 година, да съумее да разпореди настоящи поправки и поддръжка на републиканската пътна мрежа след 30 юни 2022 година Този развой завършва несполучливо.

На 15 февруари 2022 година АПИ афишира процедура за възлагане на социална поръчка за поддръжка на Автомагистрала „ Струма “, само че е прекъсната на 25 март 2022 година На 5 април – съвсем четири месеца след съставянето на кабинета, АПИ афишира 7 открити процедури за възлагане на публични поръчки за ремонт и поддържка със период за подаване на предложения до 5 май. Впоследствие този период е продължен до 27 май. На 26 юни ръководителят на УС на АПИ издава 7 решения, с които приключва и седемте процедури заради три типа пропуски в документите.

"Пътната поддръжка следва да продължи да се извършва по съществуващите контракти, които биха представлявали единствената опция да се обезпечи зимно и настоящо поддържане ", посочи Цеков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР