Липсата на контрол върху главния прокурор го прави най-силната политическа

...
Липсата на контрол върху главния прокурор го прави най-силната политическа
Коментари Харесай

След среща с Радев: Лозан Панов напада Цацаров

Липсата на надзор върху основния прокурор го прави най-силната политическа персона в България. Това съобщи пред медиите ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов след среща с президента Румен Радев по отношение на идния в края на годината избор на нов основен прокурор.

И добави, че един от акцентите на срещата е бил, че основния прокурор в България има пълномощията да повдига обвинявания на който си изиска, когато си изиска и за каквото си изиска.

За разлика от основния прокурор Сотир Цацаров, който се срещна през вчерашния ден с президента, Панов съобщи, че почналите диалози по тематиката са навременни.

Лозан Панов добави, че по време на срещата през днешния ден е възобновил предлагането си за промени в Конституцията за мястото на прокуратурата в правосъдната система и за пълномощията на основния прокурор.

Председателят на Върховен касационен съд разяснява, че прокуратурата " ясно е посочила, че обслужва ръководещите ". На въпрос за сваленото доверие към него от премиера Бойко Борисов, Панов отговори, че в демократична страна всеки има право да се доверява на който си изиска.

По думите му при нереформиран Висш правосъден съвет, в който има доминация на политическата квота, тематиката по какъв начин ще се организира изборът на нов основен прокурор е " съвсем предопределена ".

Панов изрази и позиция, че преди да се избере нов основен прокурор доста мъчно могат да бъдат направени промени по отношение на контрола и пълномощията му.

За готвените от правосъдния министър Данаил Кирилов промени в Закона за правосъдната власт за тримата огромни в правосъдната система Лозан Панов разяснява, че те би трябвало да бъдат ориентирани към опцията да се проверява основният прокурор, само че не и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Причината е, че за разлика от прокуратурата съдът не е пирамидална конструкция и ръководителите на висшите съдилища не могат да оказват въздействие на съдиите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР