Липсата на кадри се превръща в още по-голям проблем на

...
Липсата на кадри се превръща в още по-голям проблем на
Коментари Харесай

Летният туристически сезон е под въпрос заради липса на кадри

Липсата на фрагменти се трансформира в още по-голям проблем на българската стопанска система по време на началото на новия туристически сезон. Законодателните промени се обрисуват като нещо неизбежно, с цел да се улесни вносът на работна мощ от трети страни. Това акцентира   Елена Възлева, директор на " Трудова претовареност " към Обединени бизнес клубове пред БНР.

Проблемите са свързани със сезонните служащи, изключително при хотелиерството и земеделието. Несъответствията в регулациите забавят процесите, вместо да ги форсират. Възлева притегля вниманието към стратегическото обмисляне на страни като Италия и Гърция, където се употребяват " бързи писти ", позволяващи на служащите от трети страни да бъдат набрани и ангажирани по-бързо.

От какви експерти има потребност бизнесът у нас

Предложенията на бизнеса за усъвършенстване на процесите и импортираните промени в законодателството са съсредоточени върху основаването на по-бързи и ефикасни пътища за привличане на работна мощ от трети страни. 

Маринела Цанева, шеф на " Експлоатация " на " Албена " АД, и Веселин Налбантов, зам.-председател на " Българската хотелиерска и ресторантьорска Асоциация ", също потвърдиха нуждата от тези промени.

 istock istock

Проблемът с неналичието на фрагменти в туристическия бранш не е единствено български, а международен, показва Налбантов.  Необходимостта от нарастване на административния капацитет в консулските отдели е от основно значение за възстановяване на обстановката.

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма

Въпреки че законодателните промени се вкарват като метод за решение на казуса с неналичието на работна мощ, значимо е да се подчертае, че те могат да съставляват краткотрайно решение. Трябва да се  обмисли по-дългосрочна тактика за управление  на фрагментите, като се вземат поради действителните потребности на бизнеса.

Препятствията, които се изпитват в консулските отдели при издаването на визи и позволения за работа, също са от голяма важност. Необходимо е да се прегледа опцията за увеличение на административния потенциал и усъвършенстване на процесите, с цел да се понижи времето за издаване на нужните документи.

Освен това е значимо да се обърне внимание на конкурентоспособността на заплащането и изискванията на труд. Атрактивността на българския пазар на труда би трябвало да се усъвършенства, с цел да се привлекат квалифицирани служащи от трети страни и да се задържат към този момент наетите.

В последна сметка, сполучливото решение на казуса с неналичието на фрагменти изисква съдействие сред държавните институции, бизнес бранша и просветителните институции. Само по този метод може да се обезпечи резистентен и дълготраен метод към ръководството на работната мощ в страната.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР