Линията на бедност в област Търговище през миналата година e

...
Линията на бедност в област Търговище през миналата година e
Коментари Харесай

Под прага на бедност са били 16,2 % от жителите на област Търговище през 2022 г.

Линията на беднотия в област Търговище през предходната година e 477,58 лева средномесечно на човек от домакинство, при 525,92 лева за страната. При този размер на линията под прага на беднотия за региона са били 16,2 % от популацията, при 22,9 % за страната. Това оповестяват от Териториалното статистическо бюро – Североизток, базирайки се на знаците за беднотия и обществено включване, които са част от общите индикатори на Европейската общественост за следене на напредъка на страните в битката с бедността и обществената изолираност.

Според проучването относителният дял на дамите, живеещи в риск от беднотия в област Търговище е по-голям с 9,4 процентни пункта по отношение на относителния дял на мъжете, надлежно 20,7 на 100 и 11,3 на 100. В съпоставяне с миналата година размерът на линията на беднотия в област Търговище нараства с 9,2 %, а относителният дял на бедното население понижава с 2,2 процентни пункта, уточни Боян Бончев от отдел " Статистически проучвания ". 

Системата за обществена отбрана има значително значение за съкращаване на бедността. Данните за 2022 година демонстрират, че в случай че в приходите на семействата се включат приходите от пенсии, само че се изключат останалите обществени прехвърляния (обезщетения, обществени и фамилни помощи и добавки), нивото на беднотия се покачва от 16,2 на 100 до 37 %, или с 20,8 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите обществени прехвърляния нивото на беднотия нараства до 49,2 %, или с 33 процентни пункта.

По отношение на материалните и обществените ограничения на семействата статистиката демонстрира, че максимален брой поданици на област Търговище изпитват ограничавания, свързани с почивката отвън дома (49,2 на сто), опциите да посрещнат непредвидени разноски (за наложителен ремонт на жилището или колата, замяна на пералня или ледник, ненадейно заболяване и др.) със лични средства (47,4 процента), както и във връзка с подмяната на остаряла покъщнина (47,6 процента). Успоредно с това 12,6 на 100 изпитват ограничавания при отоплението на жилището си, 14,8 на 100 не могат да си разрешат ползване на месо, пиле или риба (или вегетарианския им еквивалент) всеки втори ден, а 27,6 % от членовете на семействата изпитват усложнения при заплащането в точния момент на разноските, свързани с жилището.

До 2020 година за оценка на материалните ограничения на семействата се употребяват девет въпроса, свързани с потреблението на съответни артикули и услуги, съобщи Българска телеграфна агенция. От 2021 година се включва нов индикатор за тежки материални и обществени ограничения, който демонстрира неналичието на нужни и мечтани предмети за водене на заслужен живот. Изчислява се като дял на лицата от популацията, които не могат да си разрешат 7 от 13 индикатора - 6 на самостоятелно равнище и 7 на равнище домакинство, изясняват експертите. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР