Ликвидацията на Центъра за кожно-венерически заболявания в Сливен отново стана

...
Ликвидацията на Центъра за кожно-венерически заболявания в Сливен отново стана
Коментари Харесай

Кожният център в Сливен: Обявяват ликвидация, а няма министерска заповед

Ликвидацията на Центъра за кожно-венерически болести в Сливен още веднъж стана мотив за публично напрежение. От едната страна са финансовите причини на общината, от другата – медицинските доводи на лекарите-специалисти и тревожната статистика, която подрежда 90-хилядния Сливен на второ място в страната след 2-милионна София по заболяемост от сифилис.

Кметът Стефан Радев предлага кожният център да бъде премахнат, защото общинското лечебно заведение с 10 кревати „значително понижава размера на работата, както и на постъпващите разноски от активността, което води до декапитализация на дружеството“ – е посочено в писменото му предложение до локалния парламент. Идеята е центърът да стане поделение в регионалната болница, а до момента в който тече процедурата по ликвидацията му, регионалната болница да заплаща наем за активите му. Мотивите са подплатени със следните числа: отговорностите към 30 юни са 55 хил.лева, като 37 хил.лева от тях – към регионалната болница, а към сегашния миг отговорностите възлизат на 109 хил.лева.

Последната цифра евентуално е техническа неточност в писменото предложение – прецизират от центъра. „Не загубите, приходите ни към 30 юни са 109 хил.лева. Разходите ни са за 120 хил.лева, а загубата възлиза на близо 11 хил.лева“ – заяви шефът на кожния център доктор Мая Миланова. Малко над 61 хил.лева са отговорностите от минали интервали.

 img_6218 Към момента центърът има да получава от здравната каса над 20 хил.лева от надлимитни действия, свързани с обслужването на незабавни случаи или на деца, заболели от сифилис. „Така че, в случай че получим тези пари, ще понижим доста отговорностите си към регионалната болница…До преди години никой в медицината не можеше да допусне, че от това заболяване може да страдат и деца. И не приказваме за вродения сифилис, излъчен от бременната майка на плода. А за заразни форми на болестта“ – разясниха доктори.

Към момента 111 случая на сифилис се водят на диспансерен доклад. 34 са новорегистрираните до началото на август. Две деца с присъщ сифилис още не са диспансеризирази, единствено тъй като майките им още не са ги довели. Наскоро, не за първи път, е намерено и 3-годишно дете със заразни форми на заболяването.

„По преценка на здравното министерство, кожният център е неповторимо за Сливенска област здравно заведение. Заболяванията на кожата и на подкожната тъка са на четвърто място след онкологичните болести, инфарктите и инсултите в Сливенска област“ – съобщи доктор Нина Борова, общински консултант от ДБГ.

Тя уточни, че проблемите на общинския кожен център са поради неприятното му ръководство в предишното, при липса на надзор от общината. Управителката доктор Миланова е заварила отговорности по неизгодни контракти, поради които последвали запори на сметките, в това число и за неизплатени пари за неползвани отпуски на предходната шефка.

Само по запорите центърът е платил над 30 хил.лева с цената на доста икономии, най-вече за сметка на работещите в него. Лекарите-специалисти още настояват, че в случай че кожният център с 5 профилирани кабинета и лаборатория стане болнично поделение, освен размерът, а и качеството на здравната активност доста ще намалеят до няколко болнични кревати с един приемен кабинет.

Това, което най-вече изненадва лекарите-специалисти, е, че с цел да бъде премахнат центърът, би трябвало да има заповед на здравния министър. Такава заповед обаче няма. „Нямаме пояснение за какво толкоз се бърза – да унищожаваме, да даваме чартърен, а пък заповед няма. Значи някакви други ползи може би са водещи!?“ – са още мненията на докторите-специалисти. Те акцентират, че макар акциите на разнообразни организации, здравната просвета на избрана част от популацията остава ниска, по тази причина и случаите порастват. От друга страна, при съществуването на бежански център и на затвор в Сливен рисковете се увеличавали.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР