Лихвите по кредитите у нас са 2-2.5%, а в Румъния

...
Лихвите по кредитите у нас са 2-2.5%, а в Румъния
Коментари Харесай

Новите кредити ще са с по-високи лихви наесен

Лихвите по заемите у нас са 2-2.5%, а в Румъния - над 6%

"Предстои повдигане на лихвите на заемите. Първо банките ще подхващат тази стъпка за новите си клиенти. Смятам, че есента ще забележим първите банки, които ще покачат лихвите по новоотпуснати заеми. Засега България остава остров на ниските лихви в съпоставяне със страните към нас, където те към този момент се подвигат. У нас лихвите по жилищните заеми се движат сред 2.2-2.5% - исторически ниски равнища. Докато в Румъния да вземем за пример към този момент са над 6%. Над 6% са и в Унгария и Чехия, в Полша са над 8%. В Съединени американски щати единствено за една година лихвите по ипотеките генерираха сериозен растеж и от 3.5% в този момент са 6.5%. В целия свят стартира тази наклонност за всички типове заеми ", разяснява в предаването (О)позиция на кредитният специалист Тихомир Тошев, шеф на "КредитЦентър ".

"За старите заеми покачването ще почне да се усеща след година, тъй като първо банките би трябвало вдигнат лихвите по депозитите. Ще видите, че ще има банки, които няма да покачат лихвите по заемите тази година. Някои ще изчакат да видят първо другите каква политика ще подхващат ", предвижда Тошев. "Ако лихвата се вдигне с половин процентен пункт, това значи месечните вноски да се покачат с 10-20 лева Т.е. половин процентен пункт не е нещо ужасно ", изясни специалистът.

"Ако лихвата по ипотечни заеми от 2.5% отиде на 5%, това значи, че за междинните равнища на изтеглените заеми месечната вноска ще се усили с към 130 лева Това към този момент е по-осезаемо и за хората с по-ниски приходи ще е проблем, тъй като виждаме, че инфлацията продължава да е висока. Всички се надяваме огромна част от работодателите да усилят заплатите и това да компенсира ненапълно инфлацията - някои работодатели към този момент го направиха ", сподели Тошев.

Още във видеото:

Какви са упованията на специалиста за цените на имотния пазар?

Ще има ли растеж на неприятните заеми?

В какви случаи е добре да се рефинансира заемът?
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР