Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат значително, прогнозират

...
Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат значително, прогнозират
Коментари Харесай

БНБ: Лихвите по кредити и депозити ще скочат

Лихвите по заемите и депозитите ще се усилят доста, предвиждат от Българска народна банка в икономическия разбор, оповестява БНР.
Най-сериозното нарастване на лихвените нива ще бъде през четвъртото тримесечие на тази година и първата половина на идната, считат специалистите от Българска народна банка.
Прогнозата им идва въз основа на почналото стягане на паричната политика от страна на Европейската централна банка.
От Българска народна банка напомнят, че настоящите лихви са доста ниски в исторически проект.От втората половина на 2023 година лихвените проценти по депозитите и заемите ще се стабилизират на достигнатите по-високи нива в сходство с пазарните упования за динамичността на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, допълват от Българска народна банка.
Догодина се чака закъснение на растежа на заемите за семействата и нефинансовите предприятия, като изискване за това са повишаващите се лихви и по-ниската по отношение на актуалните равнища на инфлацията. Тенденцията може да бъде обърната през 2024-та година.

През целия плануван интервал ще продължи увеличението на депозитите, което ще е подкрепено от по-високите лихви по тях и предстоящото повишаване на заплатите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР