Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат значително, прогнозират

...
Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат значително, прогнозират
Коментари Харесай

БНБ с тежка прогноза за лихвите по кредити

Лихвите по заемите и депозитите ще се усилят доста, предвиждат от Българска народна банка. Прогнозата е част от икономическия разбор, изготвян от Централната банка.

Най-сериозното нарастване на лихвените нива ще бъде през четвъртото тримесечие на тази година и първата половина на идната, считат специалистите от Българска народна банка.
-->
Прогнозата им идва въз основа на почналото стягане на паричната политика от страна на Европейската централна банка. От Българска народна банка напомнят, че настоящите лихви са доста ниски в исторически проект.

От втората половина на 2023 година лихвените проценти по депозитите и заемите ще се стабилизират на достигнатите по-високи нива в сходство с пазарните упования за динамичността на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, допълват от Българска народна банка.

Догодина се чака закъснение на растежа на заемите за семействата и нефинансовите предприятия, като изискване за това са повишаващите се лихви и по-ниската по отношение на актуалните равнища на инфлацията. Тенденцията може да бъде обърната през 2024-та година.

През целия плануван интервал ще продължи увеличението на депозитите, което ще е подкрепено от по-високите лихви по тях и предстоящото повишаване на заплатите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР