Лихвените проценти в Обединеното кралство достигнаха най-високата си стойност от

...
Лихвените проценти в Обединеното кралство достигнаха най-високата си стойност от
Коментари Харесай

Британската икономика на кръстопът: Борбата с инфлацията срещу рисковете от рецесия

Лихвените проценти в Обединеното кралство доближиха най-високата си стойност от 2008 година насам. Неотдавнашното изследване на CfM, извършено в интервала юли-август 2023 година, потърси мнението на членовете на експертната група в Обединеното кралство за това дали Английската централна банка може сполучливо да понижи инфлацията до целевите 2% до края на 2024 година, без да провокира криза.

Освен това изследването се интересуваше дали рецесията би била допустим компромис за постигането на тази инфлационна цел. Преобладаващото мнение на множеството участници в полемиката е, че Обединеното кралство е на траектория към криза в границите на идващите 18 месеца. Това очакване се дължи на продължаващото стягане на паричната политика от страна на Английската централна банка.

Освен това болшинството от интервюираните показват утвърждението си за това, че Английската централна банка би трябвало да предприеме решителни ограничения, даже в случай че това е обвързвано с непопулярни стъпки, за преодоляване на инфлацията. Въпреки това малцинство от участниците в полемиката показва противоречие с по-нататъшното повишение на лихвените проценти, като се базира на към този момент нарасналите лихвени проценти и евентуалните неподходящи последствия за семействата.

По време на юнското си съвещание на Комитета по парична политика (КПП) Английската централна банка реализира нарастване на лихвените проценти с половин пункт до 5%. Това бе 13-ото следващо покачване на лихвените проценти от страна на MPC, с което те доближиха най-високото си ниво от 2008 година насам.

Този ход бе в отговор на трайното повишение на темповете на инфлация. През май общата инфлация остана постоянна на ниво 8.7% (на годишна база) по отношение на предходния месец, до момента в който базисната инфлация се увеличи до 7.1%. Макар че ескалацията на лихвените проценти се преглежда като основна за понижаване на нивото на инфлацията до целевото ниво от 2%, съществуват разнообразни отзиви дали тази цел може да бъде реализирана, без да се провокира криза.

МВФ, поддържайки оптимистична позиция, твърди, че въпреки да се постанова лихвените проценти да останат нараснали за по-дълъг интервал, с цел да се обезпечи по-сигурно понижаване на инфлацията, съществуването на устойчиво търсене в изискванията на понижаващи се цени на силата може да предотврати рецесията и да поддържа позитивен напредък през 2023 година (МВФ 2023).

Vanguard и KPMG повтарят това мнение в съответните си прогнози, като чакат, че Английската централна банка ще успее да намали инфлацията до 2% до края на 2024 година, а Обединеното кралство едвам ще избегне криза. Те изясняват това с по-благоприятните вероятности за цените на силата, устойчивата световна икономическа среда и трайното стягане на пазара на труда (Vanguard 2023, KPMG 2023).

Конфедерацията на английската промишленост (КБИ) и Британските търговски камари (БТК) са единомислещи, като настояват, че комбинацията от тези фактори евентуално ще защищити Обединеното кралство от рецесионен напън (КБИ 2023 година, БТК 2023 г.). Проучване на Bloomberg измежду икономисти от Обединеното кралство в допълнение удостоверява този консенсус, като демонстрира усилване на растежа и успокоява опасенията за идна криза.

Въпреки това не всички специалисти споделят толкоз оптимистична вероятност във връзка с икономическата траектория на Обединеното кралство. Люк Бартоломю, старши икономист в компанията за ръководство на активи Abrdn, твърди, че може да се окаже неправдоподобно Английската централна банка да ограничи инфлацията, без да провокира криза в този развой.

Карен Уорд, основен пазарен пълководец за EMEA в JP Morgan Asset Management и член на икономическия съвещателен екип на канцлера Хънт, поддържа тази позиция, като твърди, че предизвикването на криза може да е нужна мярка, с цел да се предотврати изострянето на инфлацията от неконтролируема серпантина на цените на труда.

Паричните пазари в Обединеното кралство чакат, че страната ще предприеме решителни дейности за битка с инфлацията, като се планува лихвените проценти да доближат 6% до февруари 2024 година Анализът на Schroders съответствува с тази прогноза, като планува лихвените проценти да доближат своя връх от 6.5% до края на 2023 година (Zangana 2023).

Анализът на Bloomberg Economics сочи, че в случай че упованията на вложителите се осъществен, Англия може да преживее лека криза (Atkinson, 2023). Пазарните прогнози допускат почти идентична възможност лихвените проценти да останат на ниво от 6% или да претърпят нищожен спад от към 0.25 процентни пункта през първата половина на 2024 година

Източник

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР