Лихвените проценти на Европейската централна банка, които вече се намират

...
Лихвените проценти на Европейската централна банка, които вече се намират
Коментари Харесай

Минусовите лихви на ЕЦБ може да станат по-минусови

Лихвените проценти на Европейската централна банка, които към този момент се намират надълбоко в негативна територия, могат да бъдат намалени още повече, преди едно такова понижение да стане контрапродуктивно, сподели ново проучване на личния състав на ЕЦБ, оповестено в четвъртък.

Документът, който не отразява безусловно мнението на самата централна банка, демонстрира, че даже при негативна лихвена ставка от -1,0%, ЕЦБ към момента няма да доближи по този начин наречената " рента на обръщането ", при която банковото кредитиране стартира да се свива и самото понижаване на лихвите става контрапродуктивно.

" На пръв взор тези резултати наподобяват успокояващи, защото в скоро време в еврозоната може и да не се доближи равнището на " обърната рента ", най-малко във връзка с диапазона на оувърнайт лихвения %, който взехме поради в извършените от нас симулации ", се показва в показания в 335 страници документ, отнасящ се за първите две десетилетия от историята на еврото.

" Всъщност, по-ниските оувърнайт (и по-дългосрочни) лихвени проценти се асоциират с по-силен напредък на заемите ", се споделя в документа след моделиране на няколко понижения на депозитните ставки, в това число докрай от -1,0%.

ЕЦБ обаче предизвестява, че всеки един сюжет, изискващ сходно понижение, също по този начин би предположил, че стопанската система на еврозоната е била подложена на мощен потрес и че единствено по себе си това може да увеличи равнището на " лихвата на превръщане ", защото при сходен сюжет комерсиалните банки ще преустановяват кредитирането.

Обемистият отчет беше написан от личния състав на ЕЦБ, само че под управлението на Масимо Ростаньо, началник на Генералната дирекция " Парична политика " на ЕЦБ, който е и основен участник в подготовката на решенията на Управителния съвет и един от архитектите на предприеманите от централната банка ограничения за стимулиране.

На съвещанието си през септември ЕЦБ понижи лихвения % по депозитите до -0,5% (от -0,4%), което накара все по-голям брой централни банкери и политици да предизвестяват, че по-нататъшно понижаване на лихвените ставки би попречило на кредитирането.

Документът също по този начин регистрира, че действителният стопански напредък след предприеманите от ЕЦБ стимулиращи ограничения през последните години се е намирал в горния завършек на първичните оценки и прогнози, до момента в който действителната инфлация в еврозоната е била в долния завършек на първичната оценка на централната банка.

" През интервала 2015 - 2018 година междинната стойност в целия диапазон от оценки на личния състав на Евросистемата беше 2,2 процентни пункта във връзка с напредък на действителния Брутният вътрешен продукт и 1,9 процентни пункта във връзка с инфлацията за същия интервал ", заключава документът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР