[Лидл България] Според резултатите от Graduate Survey за най-желаните работодатели

...
[Лидл България] Според резултатите от Graduate Survey за най-желаните работодатели
Коментари Харесай

Катерина Шопова: Търсим целенасочени, отговорни и сърцати хора

[Лидл България] Според резултатите от Graduate Survey за най-желаните работодатели измежду студентите " Лидл България " се изкачва до 15-о място. На какво се дължи тази оценка?
- Щастливи сме да получим удостоверение, че работим в вярната посока за позиционирането ни измежду младежите. Според изследването те ни разпознават като стойностен и съвременен бранд, само че и като виновна компания и динамично разрастващ се шеф. Имаме и още едно самопризнание – съгласно националното изследване Employer of Choice " Лидл България " заема 5-о място в класацията за най-желаните работодатели измежду работещите хора в страната. Зад тези високи оценки стои цялостна мощна тактика за ръководство на човешкия капитал – най-ключовото конкурентно преимущество за една компания. За нас обаче e значимо позиционирането ни във всички работещи възрастови групи - от практиканти през студенти и млади експерти до проучване на действителните благоприятни условия за консолидиране на профила 50+ в работния развой на ритейл бранша.

Изследването демонстрира, че главната мотивация на младите са работещите стажантски стратегии. Какви са вашите стратегии и кое прави една стратегия работеща?
- За един младеж изборът с какво да се занимава е съществено предизвикателство, изключително при толкоз доста информация. Ето за какво това, което прави една стратегия атрактивна, е практическата й устременост. Такива са и нашите стратегии - практикантската ни стратегия за възпитаници в 11 и 12 клас, с помощта на която получават атрактивно възнаграждение и вършат първите си стъпки в кариерата, както и платената ни trainee стратегия за преди малко приключили студенти, която дава опция за развиване до приблизително мениджърско равнище. Подкрепяме и дуалното образование, като предоставяме места за практическо образование на възпитаници от дуалните паралелки.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Дуалното образование е относително нова форма – по какъв начин се възприема от младите и най-много от техните родители?
- Дуалната форма на образование е новаторски и удобен метод за консолидиране на младежите. Ние сме измежду основателите на дуалната форма на образование в България, като все още работим с 4 учебни заведения, или общо 45 деца от 4 випуска. Много е значима поддръжката на родителите за дуалната форма на образование - то не влиза в несъгласие с общообразователната подготовка на децата, а в противен случай, ние им предлагаме несъмнено и съвременно работно място с действителни шансове за кариерно развиване.

Може ли българският шеф да се конкурира с европейския?
- 20% от управителния състав в " Лидл България " е от българи, върнали се от чужбина. Вярваме, че тази цифра е показателна – като интернационална верига даваме на чиновниците си опцията да черпят от международни практики, само че им осигуряваме и най-хубавите условия, с цел да се усещат добре в България. Отлично заплащане и действителни кариерни шансове – всеки пети е получил кариерно развиване при нас. Това ни прави желан и конкурентоспособен шеф. С развиването на стопанската система ни непрестанно се отварят нови работни места и се търсят експерти в съвсем всички сфери. Това притегля от ден на ден младежи, които получават обучение в чужбина, само че избират да приложат наученото и да се осъществят в родината.

Какъв е профилът на претендентите, които търсите в Lidl?
- Има доста експертни характерности, нужни за другите позиции, само че това, което е основно, са личностните качества и полезности, които да резонират с нашия ценностен модел – ние сме целенасочени, динамични, правилни, виновни и сърцати. Именно тези качества търсим във всеки претендент. С откровена мотивация и предпочитание човек може да реализира доста. Редица са образците на сътрудници, почнали от стартова позиция и стигнали до най-високите равнища.

Имате ли НR практики, които бихте определили като новаторски?
- Гордеем се с доста HR практики. Наскоро първи измежду питателните вериги обявихме трети формален почивен ден за чиновниците в магазините на публични празници – Великденска неделя, наред с 25 декември и 1 януари. За множеството хора това може би не е нищо изключително, само че за България, където сме привикнали магазинът да работи когато и да е, имам вяра, че това е доста стойностна работодателска процедура. Ние сме и първият ритейлър с положително електронно отчитане на работното време, с което правилно отчитаме и заплащаме всяка направена минута. Имаме стратегия за здравен мениджмънт, както и новаторска цифрова платформа за образование и подготовка за хората в магазините. Иновативна процедура са и нашите доверени лица – неутрални хора за контакт, към които чиновниците могат да се обръщат при проблеми и при цялостна конфиденциалност. Не на последно място е атрактивната ни система за възнаграждение, която подсигурява бистрота и финансова непоклатимост в планирането на персоналните приходи в кратковременен и средносрочен проект.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР