Лидл България премина изцяло към закупуване на 100% зелена енергия.

...
Лидл България премина изцяло към закупуване на 100% зелена енергия.
Коментари Харесай

Лидл България премина изцяло към зелена енергия

Лидл България мина напълно към закупуване на 100% зелена сила. Това заяви изпълнителния шеф на компанията Милена Драгийска по време на конференция, отдадена на ESG тематиките. Лидл България получи още през март гаранции за генезис за потреблението си на сила във всички магазини, логистични центрове и лични административни здания. Гаранциите са доказани от Агенцията за стабилно енергийно развиване. Решителната крачка е част от амбициозните ограничения за реализиране на въглеродна индиферентност, заложени в климатичната тактика на компанията. ​ Стратегията за запазване на климата е част от цялостна огромна тактика за стабилно развиване на бизнеса, която Lidl започва през 2021 година

„ Опазването на климата и околната среда е дълготраен ангажимент за Лидл България, към който се обвързваме още по-амбициозно с въвеждането на цялостна климатична тактика. През предходната година, въз основа на интернационалната научна методология на самодейността Science Based Targets (SBTi) към която се причисли групата на Schwarz, си поставихме за основна цел да понижим въглеродните излъчвания от оперативните ни действия в страната с 95% до 2030 година, спрямо 2019 година Преминаването към закупуване на 100% зелена сила е една от безапелационните ограничения, които подхващаме през днешния ден, с цел да реализираме задачата си, само че е единствено част от цялостната ни тактика и визия за едно по-добро на следващия ден. Наред с всички ограничения, които прилагаме в посока енергийна успеваемост и предпазване на ресурсите, планираме до март 2023 да изградим фотоволтаични системи на покривите на 14 лични нови и реновирани магазина, както и на двата ни логистични центъра в Равно поле и Кабиле “, съобщи Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

Амбициозните цели от климатичната тактика на компанията ще бъдат осъществени посредством работа в три съществени насоки - отбягване генерирането на излъчвания на парникови газове, тяхното понижаване там, където не могат да бъдат изцяло отстранени и като последна стъпка – компенсиране (офсет) на създадените излъчвания посредством подкрепяне на световно значими планове, ориентирани към запазване на климата.

Като част от подхванатите досега ограничения за енергийна успеваемост и понижаване на въглеродните излъчвания на оперативно равнище, Лидл България от години работи с интернационално приети организации за узаконяване на своите обекти. Всички магазини, складови бази и лични административни здания са сертифицирани по интернационалния стандарт ISO 50001, който затвърждава ангажираността към по-рационално потребление и систематизиране на енергийните запаси. Само с помощта на подмяната на осветлението във всички магазини с енергоспестяващо LED се икономисват над 3 млн. kWh сила годишно, което се равнява на към 1547 тона COշ излъчвания. Друг важен резултат от напъните на компанията е прекосяването към по-щадящи хладилни сътрудници. При подмяната на оборудванията за изстудяване на артикули в магазините единствено за финансовата 2020 година са изведени от приложимост фреони с еквивалент на 2745 tCO2e излъчвания, а през финансовата 2021 година годишния отпечатък е понижен с още 1921 tCO2e.

Допълнително в посока усъвършенстване на енергийната успеваемост и предпазване на ресурсите, Лидл България е сертифицирана и според системата за зелено строителство EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiency), посредством която компанията реализира най-малко 20% по-малко енергийно ползване, 20% по-малко потребление на вода и 20% по-малко вложена сила в материали, в своите магазини и складови бази, в съпоставяне със общоприета постройка от същия вид.

Компанията дава опция и на клиентите си да вършат по-устойчив избор като предложи първа измежду огромните ритейл вериги у нас климатично неутралните хранителни артикули от личната си марка Vemondo, както и климатично неутрални артикули за бита, направени от 100% рециклирана пластмаса. Заедно с ограниченията за отбягване и понижаване на излъчванията при производството и превоза на тези артикули, Lidl компенсира всички останали излъчвания на CO2, като поддържа интернационално приети и сертифицирани планове за отбрана на климата (Златен стандарт).

Плановете на ритейлъра са освен да способства към запазване на климата на оперативно равнище, само че и да предприеме дейности в посока понижаване на въглеродните излъчвания във веригата си на доставки. Компанията си сложи за цел до 2026 година да подтиква тези снабдители, виновни за ​ 75% от въглеродните излъчвания във веригата на доставки на интернационално равнище, да дефинират ​ свои лични климатични цели в сходство със Science Based Targets и да допринесат за общите цели на компанията.

Климатична тактика на Lidl

В разследване на формалното присъединение на Schwarz Group към самодейността Science Based Targets (SBTi), през 2021 година, Lidl разгласи своята световна тактика за климата. Тя включва съответни цели и ограничения за всички пазари, с които интернационалната верига магазини ще способства към задачата на Парижкото съглашение за климата за ограничение на световното стопляне до 1,5°C.

Компанията има за цел да понижи световните си въглеродни оперативни излъчвания с 80% до 2030 година, по отношение на 2019 година посредством ​ отбягване, понижаване и като последна мярка компенсиране на генерираните въглеродни излъчвания. Лидл България също сътвори своя климатична тактика на база на научната методология на SBTi, като си сложи амбициозната цел да понижи оперативните си въглеродни излъчвания с 95% до 2030 година, спрямо 2019 година

За Science Based Targets Initiative (SBTi)

Science Based Targets Initiative (SBTi) подкрепя и подтиква амбициозни дейности в региона на климата в частния бранш, като дава опция на фирмите да дефинират научно обосновани цели за понижаване на излъчванията. SBTi е партньорство сред CDP, Глобалния контракт на Организация на обединените нации, Института за международни запаси (WRI) и Световния фонд за природата (WWF). Към момента над 2000 интернационалните компании и финансови институции вземат участие в самодейността, като си слагат цели за понижаване на излъчванията си в сходство с последните научни проучвания в региона на климата.

За Лидл България

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни артикули в Европа, част e от немската Schwarz-Gruppe и участва в 32 страни. В България Lidl започва своята активност през 2010 година Днес компанията има 111 магазина в 50 града и над 3500 чиновници. Предимствата на характерния бизнес модел, необятната гама артикули с оптимално съответствие качество-цена и въвеждането на редица новаторски практики и модели постановиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда почтено, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, чиновници и сътрудници.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР