Лидерите са длъжни да оформят общественото мнение, когато са убедени

...
Лидерите са длъжни да оформят общественото мнение, когато са убедени
Коментари Харесай

Петър Стоянов: В исторически моменти лидерите трябва да оформят общественото мнение

Лидерите са длъжни да оформят публичното мнение, когато са уверени от своята справедливост – в някои исторически моменти сляпото следване на публичното мнение не е положително решение. Такава позиция изрази експрезидентът Петър Стоянов в изявление за бТВ.

По думите му, времето през 1997 година, когато той поставя старания да убеди политическите сили в нуждата от приемане на валутен ръб, е било по-трудно, въпреки и по-романтично от настоящето. Сега България, като член на Европейски Съюз и НАТО може да получава помощ и взаимност от своите съдружници.

Той е безапелационен, че страната ни би трябвало да влезе в еврозоната. Стоянов уточни, че настоящето решение за присъединение към еврото не е с историческите мащаби на участието ни в Европейски Съюз и НАТО – първата крачка в тази посока е направена с въвеждането на валутния ръб, а втората с приемането ни в Европейския съюз.

Експрезидентът разяснява и международния спор за бъдещето на интернационалния ред. Той означи, че едната идея е за резистентен ред, другата е за сфери на въздействие.

Американската идея за международния ред се състои в това да има повече демократични страни – страните с демократично устройство не водят война между тях. Петър Стоянов подсети, че след Втората международна война Съединени американски щати са разгромили съперниците си, само че по-късно са им помогнали да се възстановят и през днешния ден Германия, Италия и Япония са процъфтяващи страни.

Плод на концепцията за делба на света на сфери на въздействие е войната в Украйна.

Стоянов уточни, че във връзка с тази война „ малко повече решителност няма да ни навреди “, няма да навреди и на връзките ни с Русия.

Той уточни, че дебатът е минал на прочувствено равнище, само че е неправилно той да се свежда до това дали обичаме Русия. „ Може да обичаме Русия, само че да отстояваме българския интерес “, акцентира Петър Стоянов.

По думите му, не може да сме безразлични към ставащото в Украйна, с цел да е спокойна Русия.

По отношение на дебата към РСМ, той разяснява, че предизвести, че през миналите 32 години страната ни не съумява да води своята политика задоволително ловко.
Стоянов насочи предизвестие към политиците: „ Престанете с враждебния и провокационен звук към РСМ – той разрешава на запад от нас да се сътвори нация от хора, които откровено ще ни ненавиждат. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР