Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, който загина в неделя

...
Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, който загина в неделя
Коментари Харесай

Смъртта на Раиси може да предизвика кошмарен сценарий за Русия

Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, който почина в неделя в злополука с хеликоптер, може да провокира призрачен за Русия сюжет, заради което Москва следи с нараснало внимание протичащото се в Иран сега.Това съобщи пред focus.de Томас Йегер, специалист по интернационална политика

По неговите думи сега в Техеран ще има битка за власт, пишат Факти.бг.С Раиси режимът в Техеран загуби значима фигура. Той беше любимец да наследи Хаменей като набожен и политически водач на Иран. Въпреки това гибелта на Раиси и външния министър не трансформира незабавно стабилността на държавното управление на Техеран. Но са вероятни митинги, от което режимът в Техеран и Русия се притесняват най-вече.

„ На този стадий несъмнено чакам битка за власт. Различните фракции в режима в Техеран в този момент ще се нареждат и ще спорят кои претенденти ще бъдат номинирани. Хаменей ще реши кой ще има право да се кандидатира в последна сметка “, сподели Томас Йегер.

Режимът е в доста сложна фаза - в няколко връзки. Външно, спорът с Израел. Вътрешно режимът беше разтресен от всеобщи митинги, макар че те бяха потушени с грубо принуждение. Към това се прибавя и несигурната икономическа обстановка. Следващият президент също е изправен пред тези провокации. И те не могат да бъдат решени стабилно без фундаментална смяна на режима, предвижда специалистът.

От съветска позиция гибелта на Раиси е смяна, която в този момент се следи от близко. В интерес на Москва е да резервира стабилността на режима в Техеран. И ще бъде направено всичко, с цел да няма промени във значимите за Москва служби - изключително в региона на военното съдействие.

Най-лошият сюжет за Москва би бил гибелта на Раиси да стане сигнал за всеобщи митинги. Потенциал за това – както видяхме в последните талази от митинги – сигурно съществува в Иран. Всички процеси, които заплашват стабилността на режима, са проблем от позиция на Москва. Русия и Иран са ръководени от сходни властнически режими, които погазват свободата на медиите, човешките права и всевъзможни първи проблясъци на съпротива и демократично общество.

По отношение на спекулациите, че Израел може да седи зад злополуката, Томас Йегер изключи тази версия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР