Лидерите на Сърбия и Косово мълчаливо са одобрили плана на

...
Лидерите на Сърбия и Косово мълчаливо са одобрили плана на
Коментари Харесай

Сърбия и Косово са одобрили плана на ЕС

Лидерите на Сърбия и Косово безмълвно са одобрили проекта на Европейски Съюз за нормализиране на двустранните връзките в дълготраен проект, съобщи посланик №1 на Европейски Съюз Жозеп Борел, който водеше диалозите в Брюксел.
Борел съобщи пред кореспонденти, че президентът Александър Вучич и министър председателят Албин Курти " се съгласиха, че не са нужни спомагателни разисквания на предлагането на Европейския съюз ". Той не даде детайлности за диалозите, а сподели единствено, че " ще е нужна още работа " и двамата водачи ще се срещнат още веднъж. На репортерите не бе разрешено да задават въпроси.
В настрана изказване Вучич сподели, че се е надявал, че ще съумеят да се спогодят за някои взаимни отстъпки, " само че господин Курти не беше подготвен за това ". От своя страна Курти съобщи, че двамата водачи са приели текста, само че " сръбската страна не е подготвена да го подпише ".
На добър и еднопосочен път сме към нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия, съобщи след това Албин Курти, съобщи КосоваПрес. Между Белград и Прищина е реализирано съглашение да не се трансформира текстът на предлагането на Европейски Съюз, подкрепено от Германия, Франция, Италия и Съединени американски щати, и двете страни ще стартират договаряния по проекта за осъществяване, написа в. " Коха Диторе ".
В Прищина прецизираха, че контрактуваният текст е " сред страните (Косово и Сърбия), които взаимно се признават за равностойни, а договореността е реализирана върху ценене на суверенното тъждество на страните, на тяхната самостоятелност, автономност и териториална целокупност. Договореността подсигурява взаимното признание на документи и държавни знаци сред Косово и Сърбия, одобряването на непрекъснати задачи и гаранции, че никоя от страните не съставлява и не работи от името на другата в интернационалната сфера. Сърбия се задължава да не пречи на участието на Косово в интернационалните организации. "  
Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски е подготвен да бъде хазаин на идната среща Вучич-Курти на 18 март. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР