Лидерите на Европейския съюз ще се споразумеят на срещата на

...
Лидерите на Европейския съюз ще се споразумеят на срещата на
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС ще предоставят по-големи правомощия на Европейския механизъм за стабилност



Лидерите на Европейския съюз ще се спогодят на срещата на върха в петък да дадат повече пълномощия на избавителния фонд на еврозоната, прочут като Европейски механизъм за непоклатимост (фонда ESM), като детайлностите ще бъдат създадени едвам през декември. В същото време се чака те дават взимането на решение за начало на диалози за Европейска скица за гарантиране на депозитите на финансовите министри, оповестява организация Ройтерс, цитирайки планът със изводи на значимата среща на европейските водачи в края на седмицата.

Проектът със изводи на Срещата на върха в петък по отношение на по-задълбочена интеграция на еврозоната демонстрира, че водачите ще поддържат концепцията, че при изключителни обстановки, Европейският механизъм за непоклатимост ще може да отпуска заеми, с цел да помогне на намиращите се в затруднено състояние банки. Помощта ще бъде под формата на револвираща кредитна линия със същия размер като самият фонд за превръщане на проблематични банки, която кредитна линия ще се равнява на 1% от покритите (гарантираните) депозити в еврозоната или към 55 милиарда евро, показва Ройтерс.

Европейският механизъм за непоклатимост също по този начин ще има по-голяма роля при създаването и наблюдението на стратегиите за финансова помощ, демонстрира планът със умозаключение на идната среща на водачите на Европейски Съюз.

" Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) се приканва да реализират единодушие за терминологичен лист за по-нататъшното развиване на фонда ESM до декември 2018-а година ", се споделя в планът с който разполага Ройтерс, като се добавя: " Срещата на върха на еврото в приобщаващ формат ще се върне към тези и други въпроси през декември 2018-а година ".

В проекто-заключенията обаче не се загатва нищо за въвеждането на единни Клаузи за групово деяние (CAC) за издаването на нови еврооблигации. Трябва да се има поради, че Клаузата за групово деяние разрешава на по-голямата част от облигационерите (в случая на страните - членки) да се съгласят с преструктуриране на дълга, което да е правно обвързващо за всички притежатели на облигацията, в това число за тези, които гласоподават срещу сходно преструктуриране.

Председателят на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) Марио Сентено желае европейските водачи да дават насоки по този въпрос, защото сходна стъпка ще направи по-лесно преструктурирането на обществените задължения в бъдеще - полемика, на която се опълчва изрично мощно задлъжнялата Италия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР