Лидерите на Европейския съюз ще обсъждат днес как да се

...
Лидерите на Европейския съюз ще обсъждат днес как да се
Коментари Харесай

Икономически спор между север и юг тресе ЕС

Лидерите на Европейския съюз ще разискват през днешния ден по какъв начин да се помогне на страните-членки да се измъкнат от тежката икономическа рецесия. Разногласия обаче има и те се оформят сред северните и южните страни от Съюза. Това призна в изявление за Нова телевизия външният министър Екатерина Захариева. Тя добави, че има сериозен спор и по идната бюджетна рамка на Европейски Съюз.

"Всички признахме, че влизането в рецесията бе малко безредно. Заради това в този момент работим по коордирането на излизането. Възстановяването на общия пазар и свободата на напредването са най-важното ", съобщи министърът.

"Днес водачите ще дискутират също нещата. Всичко би трябвало да е поетапно, с цел да не се получи противоположен резултат. Тази самодейност на комисията за излизане е доста добра ", добави тя.

"От началото на рецесията бяха изменени доста правила за бюджета. 3,1 милиарда евро бяха ориентирани за защитни средства, респиратори, проби. Ние пренасочихме 812 милиона. Обсъждат се стопански ограничения, в този момент ще са доста по-трудни ", добави тя.

"Да, имаме увереност, че скоро ще влезем в чакалнята на еврозоната. Ако би трябвало да употребявам черен комизъм, трябваше да пристигна такава рецесия, че да реализираме това. Зелената договорка също би трябвало да бъде ориентирана към излизане от рецесията ", сподели още Захариева.

"Външно министерство от февруари приканва да не се пътува. И да се потегля единствено при потребност. 1205 индивида са се декларирали на незабавните ни телефони. 428 чакат да се приберат. Успяхме да репатрираме 2500 индивида досега ", сподели още тя. В събота ще има полет до Норвегия, където към този момент има и 80 искащи.

Покрай мюсюлманските празници ще бъде мъчно да се придвижва. Турция също слага хората от други стани с ковид под карантина. Там даже не е в домовете, а в изолирани места.

"Идеята за здравен паспорт в Гърция е забавна. Но лятото няма да бъде допустимо да се пътува обикновено. Всички бригади за Съединени американски щати са отсрочени до 12 май. Нека младите да наблюдават уеб страницата на американското посолство. Ние не съветваме младежите да не пътуват. Това е рецесия, която визира целия свят ", добави тя.

"Отношенията ни с Турция са положителни. С Европейски Съюз обаче има проблеми. Всички желаят да се съблюдава съглашението за мигрантите. Кризите в Либия, Йемен и Афганистан бяха дискутирани. Тази Украйна също. Те не са забравени ", сподели още Захариева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР