Лидерите на антисистемни италиански партии Матео Салвини от „Лига” и

...
Лидерите на антисистемни италиански партии Матео Салвини от „Лига” и
Коментари Харесай

Италианските популисти пак предложиха Конте за премиер

Лидерите на антисистемни италиански партии Матео Салвини от „ Лига” и Луиджи Ди Майо от Движението „ 5 звезди” оповестиха довечера, че още веднъж предлагат професора по право Джузепе Конте за министър председател, оповестяват международните организации.

В общо изказване след няколко часа договаряния в парламентарните си офиси в Рим, Ди Майо и Салвини оповестиха, че са постигнали съглашение да възродят препоръчаното от тях съдружно държавно управление.

Президентът Серджо Матарела се опълчи на първия опит на популистите да сформират кабинет, като отхвърли номинирания за министър на стопанската система Паоло Савона, който е корав съперник на единната европейска валута. Така някогашният чиновник на МВФ Карло Котарели беше претрупан със съставянето на краткотрайно държавно управление, само че минути след изказването на Ди Майо и Салвини върна мандата.
Политическа рецесия в Италия Популистките обединения „ Пет звезди ” и „ Лига ” не съумяха да сформират държавно управление
Според партийни източници са съгласувани имената в бъдещия кабинет. Джовани Триа, малко прочут професор по стопанска система в римския университет Тор Вергата, ще получи основното икономическо министерство. Триа е критик на фискалната и икономическата политика на Европейски Съюз, само че за разлика от Паоло Савона не е последовател на излизане на Италия от еврозоната.

Според източниците и двамата водачи ще бъдат в новото държавно управление – за Ди Майо е очакван поста министър на индустрията, а за Салвини – на вътрешните работи.

Според осведомените източници в този момент за Савона е отредено министерството по европейските въпроси, а за Енцо Моаверо Миланези - външното министерство.

Политическата рецесия и възможностите за нови избори в Италия разклатиха международните пазари.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР