Лидерът на опозицията в Северна Македония Христиан Мицкоски призова македонците

...
Лидерът на опозицията в Северна Македония Христиан Мицкоски призова македонците
Коментари Харесай

Мицкоски: За любовта са нужни двама, България да впише македонците в Конституцията си

Лидерът на опозицията в Северна Македония Христиан Мицкоски прикани македонците да бъдат вписани в българската Конституция, в случай че София изиска вписването на българите в Конституцията на РСМ , оповестява БГНЕС.

" С нашите съседи ще имаме открити връзки. Ние постоянно сме били за положителни връзки със съседите, само че при прецизното съблюдаване на правилото на взаимност. Ако ние получим уважението на съседите, тогава и те би трябвало да получат нашето. Ако българите желаят смяна на Конституцията, тогава и те би трябвало да създадат същото " , безапелационен бе Мицкоски, който даде изявление пред държавната телевизия МРТ.

Ние изцяло осъзнаваме обстоятелството, че има радикални структури на политическата сцена при част от нашите съседи, които употребяват и злоупотребяват с национализма, сподели още македонският водач на ВМРО-ДПМНЕ. По негови думи те имат доста негативна и на моменти хегемонистична реторика към Македония. По тази причина призовавал за взаимност.
 Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наедно с другите нации Обновена
Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наедно с другите нации

Над година от Скопие не ни изпращат собствен дипломат

" Както се споделя, за любовта са нужни двама. Ако ние получим уважението им, тогава те ще имат нашето. Но, в случай че ние не получим почитание - че аз не съм съществувал в избран исторически интервал, или пък съм бил различен и съм говорел различен език, желаят да ми унищожат културата, традициите, обичаите, които се излъчени от баба на внук епохи наред, това не са добросъседски връзки ", акцентира водачът на опозицията.

Той съобщи, че откакто България отвори настояването за вписването на българите от РСМ в македонската Конституция, тогава и Скопие има правото да изиска и София да промени своята Конституцията и да впише македонците от България, за което по негови думи има присъда от Съда за правата на индивида в Страсбург и за които е призната резолюция в Европейския парламент, в която се споделя, че те имат право на лична просвета, запазването на техните традиции.
 Financial Times: Новият български министър председател даде обещание противоположен завой за РСМ към Европейски Съюз
Financial Times: Новият български министър председател даде обещание противоположен завой за РСМ към Европейски Съюз

Много българи отхвърлят концепцията за обособена македонска еднаквост и език, има и разногласия за събития, датиращи от ВСВ

" Ако те желаят ние да променим Конституцията, тогава да бъдат по този начин положителни да трансформират и тяхната. Това е същинската взаимност " , посочи Мицкоски.

По негови думи било по-добре да се приказва за " построяването на жп връзка, автомагистрала, икономическото съдействие, туризъм, а не за Гоце Делчев, за Илинденското въстание или пък за основаната в Солун през 1893 година организация, чийто първи конгрес е бил в град Ресен ". Защо изобщо да приказваме за това , изрази неразбиране той.
 Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз
Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз

Иска обещанията на Европейски Съюз да се съблюдават или хората ще се разочароват, което е голяма вреда за европейската идея
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР