Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с посланика на

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с посланика на
Коментари Харесай

Борисов пред украинския посланик: Искаме да дадем на Киев оръжие! Много поздрави на Кличко

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко.

„ Винаги съм се борил за мир. Но тази война, в която милиони хора губят живота си, ние нямаме право да не бъдем част от международната демократична общност. И би трябвало да използван безусловно всички ограничения, с цел да бъде спряна тази война “, съобщи Борисов и добави, че ГЕРБ ще предложат на ръководещите поддръжка по всички тематики за войната в Украйна.

Лидерът на ГЕРБ акцентира, че Европейски Съюз е нашето семейство, а другото още по-голямо е е международната демократична общност, която осъжда войната.

„ Искам да знаете, че 59 депутата в Народното събрание ще гласоподават „За“ – в поддръжка на ограниченията против войната. Ние не можем да гледаме бягащи дами, убити деца, разрушени здания – за каквито и да е искания. Няма нищо по-голямо от човешкия живот“, съобщи Борисов.

Посланик Москаленко означи, че експанзията на Русия бележи началото на Трета международна война.

„ Не желая да съм прав, само че обективната истина е такава“, съобщи посланикът и добави, че всички страни, които до момента са били настрана от този спор, към този момент би трябвало да решат каква е позицията им.

Москаленко се обърна към българската страна и депутати.: „ Искам да помоля за две жизненоважни неща, които са нужни освен на украинската страна, само че и за самото битие на украинските жители, които умират под терористичните бомбардировки. Сега е доста значимо за нас бойците, които се борят и сполучливо отразяват нападението на путинско-фашистките орди, да бъде затворено небето над Украйна, защото това е най-слабата точка в нашата опозиция. Бихме желали да помолим Народното събрание да одобри едно такова решение за затварянето на въздушната зона. Обръщам се към вас като депутати да предизвиквате една такава самодейност. Второто значимо нещо – това е доставката на въоръжение за потребностите на украинската войска. Става дума за всички типове и форми на въоръжение – каски, бронежилетки, боеприпаси и снаряди. Имам поради даже авиационна техника – елементи от самолети, самите самолети. Този въпрос неведнъж сме повдигали пред българското държавно управление и военното ведомство и ще продължим да молим за това – за даването на амуниции и въоръжение. Защото е въпрос на живот и гибел за украинската страна, на самото битие на украинския народ“.

„ Влезе ли в Народното събрание сходно разискване, ние ще го подкрепим. Съответно – лист с бронежилетки, каски, каквото е належащо. На силата би трябвало да бъде отговорено със мощ, с цел да бъде спряна“, съобщи Борисов.

Борисов акцентира, че войната е през днешния ден и на думи всички са мощни, само че когато господин министър председателят изиска поддръжката на ГЕРБ, ще има 59 гласа.

„ Да наричаш войната „ инвазия “, може да е потребно, когато има мир. Днес е война. Предайте на вашето управление, персонално на президента Зеленски, с който се познаваме доста добре, на президента Порошенко – поздрави. Предайте и на кмета Кличко поздрави от госпожа Фандъкова. Ние сме на ваше разположение“, означи още водачът на ГЕРБ.

„ Петков споделя „ дрънчи на война“. Но тук, за Украйна, би трябвало да сме доста единни, би трябвало да се даде доста явен сигнал, че сме неразривна част“, добави още Бойко Борисов.

Посланик Москаленко още веднъж настоя за решение за затварянето на въздушното пространство над Украйна.

„ В град Мариупол от началото на войната са избити повече от 3000 души от съветските окупатори и фашисти. Вече не знаят къде да ги погребват. Ровят ями като приятелски могили. В Киевска област в Буча 10-годишно дете и 30-годишната му майка са били убити от въздушна офанзива и заровени в двора на личния им дом. Такива образци има стотици хиляди. Аз съм уверен, че рано или късно въздушното пространство на Украйна ще бъде затворено, ще ни бъде предоставено оръжие и от Европейски Съюз, и от България в това число. Но още какъв брой живота би трябвало да бъдат погубени, до момента в който светът – Европа и България включително не схванат, че би трябвало да оказват помощ и спомагат против цялата тази експанзия. И че тази нечовешка офанзива би трябвало да бъде превъзмогната и победена“, съобщи още Москаленко.

Той изрече признателност на всички, които спомагат на бежанците от Украйна.

„ Досега знам, че 37 000 украински жители се намират тук. През България са минали към 80 000. Тази цифра не е толкоз огромна – спрямо Полша – там са минали 1 милион и 800 хиляди души, 90 хиляди през Унгария. Но количеството на бежанците ще се усилва с времето за жалост. Не бих желал да премислям над тази тематика, само че в случай че войната с окупаторите продължи, може и до 20 милиона поданици на Украйна да бъдат принудени да изоставен своята страна“, съобщи той.

Борисов авансово се извини на Москаленко, само че означи, че има избрани искания към Кризисния щаб у нас, който е проработил на 20-тия ден от войната.

„ Аз благодаря на българските кметове, на българските предприемачи, които приютиха толкоз хора. Дипломацията изисква в подобен миг да бъдем по-толерантни към това, което не е направено. Проведохме тази среща с посланика, тъй като аз персонално съм незадоволен от това извъртане, което България има към войната. Да ме извинява посланика, само че държавното управление „ работи “ единствено на думи. И по тази причина ние предлагаме с парламентарните умения, които имаме и в случай че държавното управление има куража да се държи като евроатлантическо… Тук става въпрос за полезности, не за история или благодарност към тези, които са ни освободили. Това е реалност. Но през днешния ден е война. И да шикалкавиш цялостен месец, че ще правиш някакъв батальон… Но подобен батальон няма. Ние сме НАТО, ние сме Европейски Съюз. Ние не сме неутрална страна. Направили сме своя цивилизационен избор. Стотици пъти съм бил упрекван, че съм държал най-мирна, най-балансирана политика по отношение на Русия. Но през днешния ден е война, през днешния ден умират дами, деца, милиони бежанци. Цялото снабдяване е затруднено. И у нас е рецесия. Криза и далавера. Спекула с олиото, далавера с горивата… Но на фона на войната това не е тематиката. Ние като партия ще подкрепим държавното управление, в случай че внесе тези тематики в Народното събрание. И да не шикалкавят – с тази Четворна коалиция. Изпълнете си евроатлантическия ангажимент. Ако не – здраве. Господин дипломат, благодаря ви. Специални поздрави на нашите другари в Украйна“.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР