Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен третия мандат за

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен третия мандат за
Коментари Харесай

Нинова върна неизпълнен третия мандат

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова върна несбъднат третия мандат за сформиране на държавно управление. Левицата връща мандата тъкмо седмица откакто го взе, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Направихме всичко належащо да осъществим третия мандат, изведохме 4 значими задания за постоянно държавно управление и парламент – Шенген, ПВУ, бюджет за 2023 и правосъдна промяна. Поканихме всички партии на диалог. Стана ясно, че не се събра единодушие и болшинство за лъчение на постоянен кабинет, заради тази причина връщам третия мандат, съобщи Нинова.

Поздравявам ви за напъните, които положихте. Явно в тази политическа конюнктура не се откри решение, поисквам триумф на парламентарните избори, съобщи президентът Румен Радев.

От 14 ч. съм поканил ЦИК да даде повече информация за готовността за идните избори и въз основата на тази информация ще взема решение за разформироване на 48 Народно събрание и дата за идващите избори, уточни Радев.

БГНЕС напомня, че това бе последната опция за основаване на държавно управление в границите на 48-то Народно заседание по Конституция, откакто първите два опита за сформиране на постоянен кабинет се провалиха.

При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, претендентът за министър председател проф. Николай Габровски събра единствено 115 гласа поддръжка, а 125 депутати гласоподаваха срещу. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски пристигна от ГЕРБ, Движение за права и свободи, и " Български напредък ", само че гласовете на депутатите от тези партии не доближиха. По устав, когато претендентът за министър председател не е утвърден от Народното събрание, идващите две решения за конструкция и състав на кабинета не се гласоподават. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета.

След неуспеха на ГЕРБ-СДС да образуват държавно управление, ПГ на " Продължаваме промяната " издигна кандидатурата на акад. Николай Денков за министър председател, който предложения всички партии на диалози за сформиране на държавно управление. Политическа партия сформира декларация с общи цели, която събра едвам 63 гласа поддръжка в пленарната зала. Седмица по-късно от Политическа партия върнаха несбъднат втория мандат на президента Радев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР