Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази съболезнования за жертвите на

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази съболезнования за жертвите на
Коментари Харесай

Българските политици изразиха съболезнования за жертвите в Турция и Сирия

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изрази съболезнования за жертвите на земетресенията в Турция и Сирия. Това оповестиха от пресцентъра на партията.

Нинова изпрати съболезнователни писма до посланика на Република Турция

в България Айлин Секизкьок и до шарже д’афер в Посолството на Сирийската арабска република Орас Махмуд във връзка пагубните трусове на територията на двете страни.

„ Нашето състрадание е към фамилиите на жертвите. Пожелаваме бързо възобновяване на ранените и всички потърпевши ”, написа Нинова до ръководителите на дипломатическите задачи.

От името на Движение за права и свободи и от свое име изричам нашите откровени съболезнования на фамилиите на починалите в мощното земетресение в Турция. Изразяваме своята съпричастност към околните на потърпевшите и целия народ на Турция. Това показва в пост във Фейсбук ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

В този миг нашите мисли и молебствия са за бързото възобновяване на ранените и потърпевшите, се показва в поста. 

" Дълбоки съболезнования за околните на починалите в земетресението в Турция " ,

написа съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков във Фейсбук. 

" В моменти на тъга като този остава единствено вярата, че повече хора ще оцелеят, че ще могат да се погрижат за децата и възрастните. Мислите ни са с хората в Турция и Сирия ", се показва в поста.

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя турски сътрудник президента Реджеп Тайип Ердоган,

в което показва съболезнования на фамилиите и околните на жертвите при тежкото земетресение в Турция, при което починаха стотици жители и бяха нанесени тежки материални вреди. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

България изпраща избавителни екипи в помощ на потърпевшите и за справяне с следствията от тежкото земетресение.

От Министерството на защитата оповестиха, че изпращат два самолета „ Спартан “. За тръгване към регионите на труса се приготвя и модул от 58 чиновници на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. Освен хора, за Турция отпътуват техника, палатки и кучета, сподели служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Разрушително мощно земетресение с магнитуд 7,8 бе записано в нощта против 6 февруари в 3:17 часа българско време на границата сред Турция и Сирия, наоколо до градовете Адана и Алепо. Трусът е осъществен по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в региона, подложен на непрестанен напън от Арабската и Африканската плоча, оповестиха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Броени минути след главния трус са регистрирани два мощни следващи земетресения (афтършока) с магнитуди 6,7 и 5,6, които са предизвикали още повече опустошения и суматоха в засегнатия район. Вълната от вторични земетресения продължи, осведомиха по-рано през днешния ден от НИГГГ-БАН.

В 12:23 по обяд (българско време) бе записано ново разрушително земетресение с магнитуд 7,8 в окръг Кахраманмараш, Южна Турция.Според информация на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул трусът е бил с магнитуд 7,5, а по данни на Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) магнитудът на новия трус е бил 7,6.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР