Южните равнини на САЩ са в разгара на сезона на

...
Южните равнини на САЩ са в разгара на сезона на
Коментари Харесай

Въртящо се наобратно торнадо изненада учените

Южните равнини на Съединени американски щати са в разгара на " сезона на торнадата ", само че тазгодишният пик на мощните стихии към този момент донесе със себе си един от най-необичайните типове смерчове - подобен, който се върти по посока на часовниковата стрелка.

Вечерта на 30 април мощна гръмотевична стихия, известна като суперклетка, си проправя път на изток през Оклахома. Суперклетките постоянно носят освен мощни ветрове и огромни градушки, само че и торнадо, а тази стихия роди няколко такива.

Това не е тъкмо необичайно събитие, като се има поради, че торнадата, подбудени от суперклетки, са най-често срещаният тип, само че към 22:26 ч. по Гринуич, покрай град Лоуленд, бурята породи свръхрядко антициклонално торнадо.

Meanwhile, this anticyclonic southeast of Loveland, Oklahoma has been ongoing for 20+ minutes with a VROT near 70 knots - certainly one of the most impressive anticyclonic tornadoes in history. You can even see it do a clockwise loop in its track
— Sam Shamburger (@shamnadoes)
Торнадата, които се появяват в Северното полукълбо, нормално се въртят по посока, противоположна на часовниковата стрелка, само че в към 1 % от случаите те се въртят по посока на часовниковата стрелка. Такива антициклонални торнада нормално са много слаби, споделя Пол Робинсън, анализатор на торнадата, пред Washington Post през 2013 година

В този случай обаче необикновеното торнадо продължава да опонира на конвенцията, защото остава мощно, а Националната метеорологична работа (NWS) разгласява изказване, в което дефинира торнадото като " огромно и извънредно рисково ". За благополучие, то се е появило най-вече над аграрни земи, като не се оповестява за жертви - единствено за доста изкоренени дървета.

В изказването се разкрива също, че в един миг торнадото е постигнало нещо друго извънредно: то е било " съвсем неподвижно " или най-малко се е движило извънредно постепенно.

To be clear, in this loop we have a westward moving, dissipating cyclonic tornado AND and newly developed anticyclonic tornado also moving west-southwest with a debris signature. This is so incredibly rare it’s hard to describe.
— Taylor Trogdon (@TTrogdon)
" Не е постоянно срещано събитие (торнадо) да бъде съвсем неподвижно ", изяснява метеорологът от NWS Рик Смит пред CNN.

" Торнадата съвсем постоянно се движат там, където се движи суперклетъчната стихия. ", добавя Смит.

Това нетипично торнадо надалеч не е единственото, което се е обърнало малко обратно през този ден. Обикновено торнадата в Съединени американски щати се движат от запад на изток, само че супербурята-майка изскочи с още едно нередовно поколение, което в последна сметка се върна назад по пътя, който преди малко беше минало.

Според Смит е допустимо двете необикновени торнада даже да са били дейни едновременно.

" Това сигурно не се вижда всеки ден ", сподели метеорологът.

Въпреки че торнадата могат да се случат когато и да е, през пролетните месеци нормално се следи нарастване на бурите в Съединени американски щати, като пикът на " сезона на торнадата " в щати като Оклахома е от май до началото на юни, а на север - до юли. Подготовката за тазгодишния сезон беше много натоварена, като Центърът за прогнозиране на стихии на NWS заяви за предварителни данни за 300 торнада в Съединени американски щати през април, което е вторият максимален брой за този месец в историята.

Във видеото: Какво да вършим, в случай че попаднем на стихия измежду природата?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР