Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири е убит с

...
Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири е убит с
Коментари Харесай

Какво се знае за убийството на лидера на Ал Кайда


Лидерът на " Ал Кайда " Айман аз Зауахири е погубен с дрон в Афганистан, удостовери Джо Байдън. Зауахири ръководеше терористичната организация от 2011 година.

Лидерът на " Ал Кайда " Айман аз Зауахири е погубен с дрон в Афганистан, удостовери американският президент Джо Байдън. Ликвидирането му е осъществено още в събота, само че Белият дом е държал да бъде изцяло сигурен, преди президентът да оповести новината обществено.
Редакцията предлага
Наследникът на бин Ладен

Зауахири се е криел в Кабул, изясни Байдън, когато е бил изумен с " акуратен " удар. " Справедливостта спечелва ", съобщи президентът на Съединени американски щати.

71-годишният Айман аз Зауахири дълги години беше дясната ръка на Осама бин Ладен. Двамата са виновни за терористичния удар на 11 септември 2001 година, който лиши живота на хиляди и разтресе Съединени американски щати радикално. След като бин Ладен бе погубен от американски специчасти в Пакистан през 2011 година, Зауахири зае неговото място. Наградата за залавянето му доближи 25 милиона $.

Успех за Байдън

Според Байдън тайните служби на Съединени американски щати са знаели местонахождението на Зауахири още от началото на годината. Бившият началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Леон Панета съобщи, че не е никаква изненада, че той се е укривал в столицата на Афганистан. Откакто талибаните са се върнали на власт, Афганистан още веднъж се е трансформирал в положително укритие за терористи, сподели Панета пред СиЕнЕн.

Вашингтон не е уведомил режима на талибаните за интервенцията. Говорителят им Забиула Муджахид даже дефинира офанзивата с дрон като " нарушаване на интернационалните правила ".

Преди година Байдън разгласи изтеглянето на американските елементи от Афганистан, което. Ликвидирането на Айман аз Зауахири е триумф за Байдън, който тогава даде обещание, че Съединени американски щати ще се борят против тероризма и след изтеглянето си от страната.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР