Лични лекари отказват ваденето на кърлежи и препращат към спешните

...
Лични лекари отказват ваденето на кърлежи и препращат към спешните
Коментари Харесай

БГ АБСУРДИ: Махането на кърлежа удря 50 лева. Лични лекари масово връщат пациенти

Лични лекари отхвърлят ваденето на кърлежи и препращат към незабавните кабинети, сигнализираха пациенти. Там обаче услугата е с ценоразпис. Много хора чакат да платят единствено потребителска такса и са неприятно сюрпризирани, когато им кажат сумата, при което избухват кавги.
20 лв. е екстирпацията (изкореняване, изтръгване – бел. ред.) на кърлеж във ВМА, а в „ Пирогов “ – сред 35 и 50 лева, откри инспекция на „ Телеграф “.
Между 12 и 18 лв. коства апарат за унищожаване на кърлежи, с който може да се сдобиете онлайн. По-евтини са пинцетите, с няколко лв. повече са „ вид ласо “. Лекари предлагат, в случай че нямате задоволително опит, да не предприемате стъпки по решение на казуса сами. В този случай рискувате кърлежът да се скъса и част от него да остане в тялото, което може да има рискови последствия. Освен това кърлежът би трябвало да бъде проучен в лаборатория или в Националния център по заразни и паразитни заболявания за съществуване на бактерия Borrelia burgdorferi.
Всеки, ухапан от кърлеж, е неотложно да се изследва за съществуване на антитела на лаймска болест, предлагат от медицински център „ Лора “, където ваденето на кърлежа е 30 лв.. Пет лв. от горната страна се заплащат, в случай че е празник или операцията се прави вечерно време. Бързият тест за Borrelia е още 20 лв..
Ценоразпис
От ценоразписа на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново става видно, че ваденето на кърлежа и слагането на инжекция срещу тетанус е 30 лева Проверка откри, че така наречен Бърза помощ там скубането на кърлежа е без пари, само че единствено в случай че е до 16:00 часа. За да си спестят разхода, доста хора вземат решение да изчакат до сутринта, което може да им докара проблеми. В ценоразписите на МБАЛ-Павликени и МБАЛ „ Д-р Димитър Павлович “ в Свищов услугата вадене на кърлеж не участва, до момента в който в МБАЛ „ Св. Иван Рилски “ в Горна Оряховица цената е 17 лв., а при вадене на кърлеж от клепач и роговица стига 23 лв.. И в двата случая има и ваксина за тетанус.
Не би трябвало да изпадаме в суматоха при типа на кърлеж, разяснява проф. доктор Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. По нейни думи рискът от лаймска болест е изчислен на 2 до 3% от ухапванията. „ Все отново рискът е невисок и шансът той да е инфектиран е не повече от 20%, и шансът да успее да съобщи е още 10% – по този начин се събират тези 2% в последна сметка. Освен това лаймската болест в начален стадий се лекува на 100% бързо и елементарно с антибиотици. “
Много значимо е да се схване, че има целогодишна интензивност на кърлежите “, сподели проф. Христова пред радио „ Фокус “. Според нея в този момент е пикът на интензивността им, а още един, само че по-малък пик, следва през септември, когато преминат летните жеги.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР