Личната история на 85-годишна жена от Ванкувър представи необичаен казус,

...
Личната история на 85-годишна жена от Ванкувър представи необичаен казус,
Коментари Харесай

Историята на Лейла Бел – жената, която трябваше да умре преди да й е дошло времето

Личната история на 85-годишна жена от Ванкувър показа необикновен проблем, обвързван със закона за асистирана гибел в Канада. В просторен материал публицисти на „ Гардиън “ описват историята на Лейла Бел, нейната последна борба като деятел и битката за асистирана гибел.

Лейла Бел за първи път чува диагнозата Алцхаймер когато е на 84 години. Болестта е добре позната в фамилията й – майката на Бел умира от същото заболяване, като в последните си дни не можела да познае щерка си, която се грижи за нея.

„ Спомням си какъв брой беше извънредно да виждам утежняването на заболяването, по какъв начин тази жена губи всичко, всяка част от себе си без обвивката “, споделя Бел.
Параолимпийската шампионка Марика си подари евтаназия Белгийката страдаше от прогресивно заболяване на гръбначния дирек
Диагнозата й не е толкоз последна – Бел е с начален етап на Алцхаймер. На заболяването й е нужно време, с цел да се развие, само че от време на време се следят и огромни скокове във утежняването на пациентите. Поради тази причина Бел взема решение да кандидатства за програмата за асистирана гибел в Канада.

Законът в Канада, допускащ асистираната евтаназия, има строги условия кои хора са подобаващи. Едно от тези условия е кандидатстващите да могат да дадат осведомено единодушие най-малко два пъти – веднъж когато са утвърдени за процедурата и повторно, в деня на гибелта им. Съгласието би трябвало да бъде направено с ясно схващане и преценка – нещо, което се оказва сериозен проблем за Бел.

Тя вижда обстановката по този начин – с цел да може да си отиде умерено и без да натоварва фамилията си, тя би трябвало да избере да почине преди да й е пристигнало времето. Ако чака до последния миг, когато Алцхаймерът към този момент е засегнал мисълта й по-сериозно, тя няма да покрива критериите, които законът изисква за осведомено единодушие.
Италиански топ диджей емигрира в Швейцария, с цел да почине почтено Изборът му повдигна още веднъж полемиката за евтаназията на Апенините
„ Може би в случай че имах друго заболяване, от което знаех по кое време ще умра. Тогава доктор можеше да ми каже – остават ти още два месеца, три месеца, шест месеца. Това никой не може да ми го каже “, споделя Бел в изявление.

При Алцхаймер утежняването става последователно. Някои пациенти години наред са с първи етап на заболяването, който съвсем не пречи на ежедневните им действия. Но има случаи в медицината, когато случай или различен здравен проблем внезапно утежняват заболяването.

„ Ако имаше по какъв начин да направя настояването публично авансово, тогава нямаше да има потребност да взимам решение да умра в този миг. Аз съм принудена да реша в този момент, тъй като напълно скоро няма да мога да го направя “, споделя Бел.

Много поддръжници на асистираната гибел в Канада са на едно мнение, че изискванията са прекомерно ограничаващи. Така, да вземем за пример, хора с ракови болести, които не засягат мозъка, постоянно не могат да дадат осведомено единодушие, защото медикаментите, които одобряват замъгляват разсъдъка им.
Рекорден брой на случаите на евтаназия в Белгия За 2015 година осъществените процедури са 2021
Активистите, както и Лейла Бел, упорстват да бъде импортирана корекция в закона с име „ Поправката на Одри “. Одри Паркър е жена от Халифакс, която била в същата обстановка като Лейла Бел – трябвало да почине преди да й е пристигнало времето от боязън, че когато това се случи, тя няма да може да даде осведомено единодушие поради нелечимия си рак.

Откакто законът в Канада е в действие от юни 2016 година, повече от 13 хиляди души са избрали да умрат благодарение на доктор или здравна сестра. Броят на тези, които са дали първо единодушие, само че не и второ поради влошено здравно положение, обаче, не е явен. Тези хора не престават да страдат.
Канада позволи евтаназията за тежкоболни Решението е правосъдно
Лейла Бел взима решение да почине с достолепие и кандидатства за програмата преди да й е пристигнало времето. Тя е утвърдена, след което споделя на фамилията си – деца, внуци и правнуци.

Жената избира датата на гибелта си – края на август 2019 година

Преди да почине, обаче, тя провежда снимане на историята си, което заплаща със лични средства, като образец за какво законът в Канада би трябвало да бъде изменен.

Четири дни преди да почине, Бел провежда огромно празненство с всичките си другари. Вечерта преди да почине, тя събира фамилията си на огромна вечеря.

Лейла Бел умира на 28 август 2019 година, заобиоколена от семейство и близки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР