Лична среща между Херберт Дийс, изпълнителен директор на Фолксваген, и

...
Лична среща между Херберт Дийс, изпълнителен директор на Фолксваген, и
Коментари Харесай

Среща на директора на Фолксваген с Ердоган е премахнала последните пречки за завода

Лична среща сред Херберт Дийс, изпълнителен шеф на " Фолксваген ", и турския президент Реджеп Тейип Ердоган тази седмица е премахнала последните спънки за строителството в Турция на нов цех на немската корпорация с инвестиция от най-малко 1 милиарда $, съобщи " Дневник " .

Разговорът е бил за понижаване на налозите върху колите и съгласно турски медии е бил стихотворец ангажимент за смяната им от съответна дата.

" Досега имаше някои дребни въпроси като данъчния режим върху продажбите на колите. На срещата беше реализирано съвсем цялостно единодушие. Ако не изникне някакъв проблем в последния миг, инвестицията ще бъде направена в Турция ", споделя за " Ройтерс " турски източник, осведомен с хода на диалозите. Източник на организацията от " Фолксваген " удостоверява, че високопоставеният чиновник на компанията, за който приказват в Турция, е точно основният изпълнителен шеф Дийс. За " извънредно положителен " излаз от диалозите оповестяват още два турски източника.

Официално в процеса на избор на ново място за най-голямата от години инвестиция на концерна на изток от Германия не е взето дефинитивно решение. Неофициално медии в редица страни настояват, че и България е в надпреварата, само че се разяснява също, че това е единствено карта на германците в договарянията с турците - с цел да не си мислят в Анкара, че могат да слагат неоснователни условия към договорката.

В сряда гостуващият в Анкара чешки министър председател Андрей Бабиш сподели, че " чуваме, че " Фолксваген " ще вършат огромна инвестиция в Турция ". Чехия се интересува от решението, тъй като в действителност германците възнамеряват да реалокират в новия цех производството на модели на " Шкода " и да трансферират в чешките си предприятия модели на " Фолксваген ", създавани сега в Германия. Германските фабрики ще бъдат преоборудвани за произвеждане на електрически автомобили и перспективни за бъдещето модели.

Търси се нова формула, която да не раздразни локалните производители

Въпросът за данъчния режим е внимателен и за " Фолксваген ", и за Ердоган. За договаряния по този въпрос " Ройтерс " оповестява от средата на август с пояснение, че ръководещите в Анкара търсят формула, която да притегли германците, само че да не е в ущърб на съществуващите производители в автомобилния бранш на страната.

Миналата година огромни имена като " Фиат ", " Рено ", " Форд ", " Хюндай " и " Тойота " са произвели в Турция над 1.3 млн. коли.

Но облагането на по-големите и мощни модели с по-високи налози кара множеството купувачи и локални производители да се лимитират до мотори с по-малко мощ и по-компактни коли. Статистиката за 2018 година демонстрира, че 96% от колите в Турция са с мотори с работен размер под 1600 куб.см. За тях се заплаща Данък добавена стойност от 45-60 %, а за колите с мотори до 2000 куб.см данъкът се покачва до 100-110 %, показва " Ройтерс ".

Не е ясно какво тъкмо понижение или преференции желаят от " Фолксваген " по отношение на този данъчен режим. Но на 29 август източник на " Ройтерс " сподели, че казусът е останал последният за разрешаване и окончателното решение за завода в западната провинция Маниса ще бъде оповестено скоро след договарянето по него. " Дори да не бъде прибавен незабавно изменен данъчен режим, задоволително ще е Анкара да поеме ангажимент да задейства подобен от съответна дата в бъдеще. Това ще е посланието им към турския президент. Крайното решение ще се материализира напълно скоро ", сподели източникът.
Срив на продажбите с 48%
Покрай договарянията надигнаха глас и локални производители като Али Кибар, притежател на Kibar Holding и сътрудник в взаимно дружество за произвеждане на коли " Хюндай ". Пред в. " Хюриет " той прикани държавното управление бързо да понижи налозите и да предприеме други ограничения за възкръсване на турското производсво на коли. " Най-малкото би трябвало да продължим с пробването на нови формули, които да оказват помощ на бранша да си поеме мирис. "

Заради положението на турската стопанска система консуматори свиват покупките, а валутната рецесия оскъпи вноса на съставни елементи за сглобяване на коли в страната. През юли продажбите на леки коли на годишна база понижиха с 66% след спад от 16% през юни, 55% през май и 57% през април. За първите 7 месеца на 2019 година покупките на коли са се свили съвсем на половина - с 48% до към 213 000 броя.

Кибар желае намаление на специфичната потребителска такса върху леките и други коли. Банките от своя страна би трябвало да отпускат на бранша заеми при по-ниски лихви и да подкрепят продажбите на търговците на коли, добавя предприемачът.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 12321 (преди 3 секунди) Рейтинг: 5808 | Одобрение: 2543 Здравей Бойко! Да поздравиш Тайпи... Напиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР