Либерализацията на пазара на природен газ тръгва от октомври. Дотогава

...
Либерализацията на пазара на природен газ тръгва от октомври. Дотогава
Коментари Харесай

Либерализацията на пазара на природен газ в България тръгва от октомври


Либерализацията на пазара на природен газ потегля от октомври. Дотогава се чака поправките в закона за енергетиката в частта за природния газ да получат дефинитивно утвърждение от депутатите в пленарна зала. Това стана ясно по време на съвещанието на комисията по енергетика към Народното събрание, на което стремително и без особени трудности бяха признати на второ четене към този момент прецизираните ремонти.

Измененията дават опция за нашарване на доставките на природен газ, което след това ще се отрази и при ценовите равнища. С измененията се дава началото на старта на газовата борса, като се вкарва понятието „ проведен борсов пазар на природен газ “. В рамките на разискването на измененията, депутатите показаха вярата, че при образуването на пазара на природен газ ще бъдат избегнати пропуските, направени при пазара на електрическа енергия. Разбира се, в огромната си част измененията ще зависят от Правилата за работа, които ще би трябвало да се приготвят от оператора на проведения борсов пазар на природен газ. Срокът за предлагането на разпоредбите за проведения борсов пазар е един месец. С толкоз време ще разполага и Комисията за енергийно и водно контролиране за утвърждението им.

.
„ Прави се огромна крачка напред в либерализацията на газовия пазар. Възможността да имаме ликвидна борса ще бъде реалност доста скоро. Заложените периоди са, че до два месеца ще би трябвало да имаме функционираща газова борса “. Това разяснява по-рано пред БНР, преди приемането на поправките в енергийната комисия енергийният специалист Константин Делисивков.

" Бизнесът е окуражен от това, че ще имаме проведен пазар, който е най-малко толкоз добър, колкото и централизираните хъбове в Европа “, добави Делисивков, като обърна внимание на разискването на другите разновидности преди последното и към този момент залегнало в промените предложение.
" В последния вид се приказва към този момент за дерегулиране на цените на стопанските консуматори, което ще значи, че публичния снабдител ще продава на контролирани цени единствено на производителите на топлинна сила ", разяснява Константин Делисивков.

Наблюдава се наклонност за от ден на ден и задгранични, и български търговци на газ, както не би трябвало да оставяме настрани ролята на " Булгаргаз ", която ще има на този пазар.
„ Всъщност договорирането по свободно контрактувани цени - то потегли като концепция първо с избран % и освобождение на количества през борсата. Това и във финалния вид на законопроекта участва. Това е процедура в европейските страни. Известни терзания имаше там, че газът не може да бъде спрян да бъде изнасян и търгуван в района, което ще значи, че ние вървим към по-ликвидни равнища, това ще докара до ликвидност на борсата от една страна и до покупко-продажби сред прилежащите страни и България “, добави Константин Делисивков.

В рамките на разискването Константин Стаменов от БФИЕК изрази терзание от отпадането на контролираните цени от позиция на направените поръчки пред „ Булгаргаз “, само че ръководителят на енергийната комисия Валентин Николов разяснява, че на процедура поръчките към „ Булгаргаз “ ще отпаднат от единствено себе си, поради обстоятелството, че законът ще влезе в действие от октомври, т.е. ще тръгне свободният пазар. В този смисъл бе коментирана и програмата за освобождение на количествата природен газ за пазара. Председателят на КЕВР Иван Иванов беше безапелационен, че „ тази първа стъпка към либерализацията на пазара е безусловно нужна “ и няма смисъл от отсрочване.
С измененията се уреждат покупко-продажбите по свободно контрактувани цени. „ Добивните дружество, търговците на природен газ, крайните доставчици с природен газ, операторите на газопреносните мрежи, операторите на уреди за предпазване на природен газ, операторите на уреди за полутечен природен газ, клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, участниците, формиращи пазара и доставчиците на ликвидност подписват покупко-продажби с природен газ при свободно контрактувани цени “, плануват измененията. Според тях „ Общественият снабдител (Булгаргаз б.р.) подписва покупко-продажби с природен газ по свободно контрактувани цени в качеството му на снабдител на ликвидност, търговец на природен газ и участник, формиращ пазара “.

В поправките се планува също по този начин добивните предприятия да оферират не по-малко от 15 % от добития от тях природен газ в страната да се оферират на проведения борсов пазар.
След 2025 година се дава опция краткосрочни стандартизирани артикули и покупко-продажби с интервал под една година да се подписват и отвън проведения борсов пазар. Урежда се и опцията за закупуване на природен газ на борсовия пазар за лични потребности и софтуерни разноски.
В новите текстове е прецизирано поетапното освобождение на количествата природен газ за свободния пазар, като количествата са приравнени не към кубични метри, както бе в първите разновидности, а в GWh. Текстът планува, че „ публичният снабдител предлага за продажба на проведения борсов пазар на природен газ не по-малко от следните количества природен газ: 2 200 Gwh през 2020 г.; 4281 Gwh през 2021 г.; 6342 Gwh през 2022 г.; 8720 Gwh през 2023 г.; 11 099 Gwh през 2024 година

За задачата се чака надлежно да бъде подписано съглашение за осъществяване на стратегия за освобождение на количества природен газ сред „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “, което да е утвърдено от КЕВР.
Общественият снабдител от своя страна ще би трябвало да внесе до 15 октомври тази година в КЕВР съглашението за осъществяване на програмата за освобождение на природен газ. След обществена консултация пък се планува в период до 1 декември тази година КЕВР да утвърждава съглашението.

В измененията се прецизира, че това „ съглашение дефинира и реда за провеждането на търговете за освобождение, ценовите механизми за освобождение, в това число за началната цена на търга, срокът на деяние на съглашението, типовете предлагани артикули и интервалите на предложение “. Освен това се прецизират и изискванията за освобождение на количествата природен газ и от кого могат да се закупуват.
В рамките на разискването на енергийната комисия, депутатите припомниха, че разновидността за поетапното освобождение на количества е коментирано с Европейската комисия, по-точно с Генерална дирекция „ Енергетика “ и той е получил утвърждение, поради обстоятелството, че в страната ни няма работещ газов пазар. Всъщност поетапното освобождение на количествата природен газ може да се приема като значима стъпка към либерализацията на газовия пазар.

В поправките се дават избрания на „ проведен борсов пазар на природен газ “, „ покупко-продажби с краткосрочни стандартизирани артикули “, „ сегмент ден напред “, „ сегмент в границите на деня “, участник, формиращ пазара “ и прочие
Между другото в коментара си пред националното радио Делисивков обърна внимание, че липсва фигурата на снабдител от последна инстанция.
„ В момента и се планува да бъде по този начин в бъдеще, търговията с природен газ не е лицензионна активност. Това ще значи, че в случай че един краен потребител и търговец сключат контракт нямаме фигура на снабдител, който ще замести този търговец, в случай че той банкрутира, излезе от пазара. Такива случаи, знаете имахме в електроенергийния пазар. “ В рамките на разискването стана ясно обаче, че терзания измежду вносителите на промените в енергийния закон няма.
В промените е заложено също по този начин, че в период до 1 октомври тази година операторът на газопреносната мрежа (Булгартрансгаз) да внесе в КЕВР декларираните за утвърждение на платформа за търговия. Регулаторът от своя страна би трябвало да утвърди тази платформа и операторът за нея в период до 1 декември 2019 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР