Ли ЮЧЕНПовече от 25 дни китайският външен министър Цин Ган

...
Ли ЮЧЕНПовече от 25 дни китайският външен министър Цин Ган
Коментари Харесай

Къде е китайският външен министър?

Ли ЮЧЕН
Повече от 25 дни китайският външен министър Цин Ган не се е появявал в общественото пространство. Последните му дипломатически задължения са били на 25 юни. През декември, когато беше на 56 години, той стана един от най-младите външни министри на Китай. Тогава бе измежду най-доверените хора на Си Дзинпин. Изчезването му повдига някои комплицирани въпроси за Пекин - и във външно, и във вътрешно отношение.
Китайското външно министерство получава от ден на ден запитвания по кое време Цин ще се върне на поста си. Говорител на ведомството сподели, че " няма информация ", която да даде, както и че " дипломатическите действия на Китай не престават както до момента ".
Китайският дипломат в Съединени американски щати Сие Фън бе запитан дали Хенри Кисинджър, който посети Пекин, се е срещнал с Цин. Отговорът на Фън не внесе повече изясненост. " Ще би трябвало да изчакаме и да забележим ", сподели той, без да изяснява какво има поради.
Цин Ган изчезва в доста значим миг за Китай. В тази страна не е нещо извънредно обществени фигури да изчезват за известно време и след това да се появяват още веднъж без пояснение. Дори Си Дзинпин не се беше появявал към две седмици през 2012 година Ситуацията с Цин обаче е необикновена поради значимата му позиция и съответния миг, в който това се случва.
" В ролята си на външен министър той би трябвало да се появява постоянно на интернационалната сцена, изключително в миг, когато дипломатическият календар на Китай е претъпкан ", изяснява пред " Дойче веле " Ден Юуън, някогашен редактор на вестника на ККП, който сега живее в Съединени американски щати.
Китай е в развой на възобновяване на стопанската система след КОВИД-19, който се движи с по-бавни темпове от предстоящото. Така и вложенията във втората най-голяма стопанска система в света сега се притеглят по-трудно. Независимият академик и политически анализатор У Чен разяснява пред " Дойче веле ", че предвид на събитията, изгубването на подобен почитан общественик като външния министър сочи> " неуспех в дипломацията "   > Пресконференция на немския външен министър Аналена Бербок и китайския й сътрудник. Бербок показва на Цин Ган " верния път " и приканва китайските управляващи да съблюдават човешките права. Ръководителят на китайската дипломация й отговори: " Ако Китай не се нуждае от някого, то това е нов ментор от Запада... "
кадърен да докара и до неодобрение към държавното управление в самия Китай.
Изчезването на една от най-важните фигури в китайските политически кръгове несъмнено не остава неусетно и отвън страната. Среща на Цин с топ дипломата на Европейски Съюз Жозеп Борел бе анулирана единствено два дни преди уговорената дата. Цин пропусна и срещите с американски представители. На въпрос дали Цин ще участва на плануваните за идващия месец срещи на БРИКС в ЮАР, както и визити в Нигерия, Кения и Турция, представителят на външното министерство Мао сподели, че " няма повече какво да добави ".> Дали е обект на следствие? > Мистерията с изгубването на Цин провокира разпалени полемики измежду дипломати, политически анализатори и даже измежду обществото в Китай. В китайския еквивалент на Tуитър - Weibo, консуматори популяризират десетки клипове на представителя на външното министерство, който дава отговор уклончиво на въпросите за Цин. " Нещо сигурно не е наред ", разяснява консуматор. " Вероятно го проверяват ", прибавя различен. 
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и китайският външен министър Цин Ган
Китайски анализатори, които не живеят в страната, също спекулират, че е допустимо проблемите на Цин да са свързани с хипотетична спекулация с телевизионна водеща. За тази доктрина обаче няма доказателства и евентуално тя ще си остане единствено нечиста сделка, изяснява журналистът Ден пред Дъждовни води.> " Непредвидимите " управляващи в Пекин > Според мнозина дали Цин ще се появи недокоснат към този момент няма значение. Случаят с изгубването му обрисува ясно проблемите, с които Китай се бори сега.
Когато Си Дзинпин стартира невиждания си трети мандат като президент на Китай, той се заобиколи с лоялни хора от вътрешния му политически кръг. Сред тях беше и Цин, който бе назначен за външен министър след по-малко от две години като дипломат на Китай в Съединени американски щати. Пекин се надяваше, че той ще изиграе основна роля в " стабилизирането на връзките с Вашингтон.
Тези упования обаче останаха неизпълнени, когато засичането на китайски шпионски балон над Съединени американски щати утежни връзките сред двете страни. Проблемите с производството на чипове единствено в допълнение изостриха връзките. Според политическия коментатор У Чен това може да е една от аргументите за " трагичната " обстановка, в която се намира Цин.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР