Левият министър-председател на Финландия Сана Марин призна поражението си на

...
Левият министър-председател на Финландия Сана Марин призна поражението си на
Коментари Харесай

Сана Марин призна поражението си, опозиционната дясна Национална коалиционна партия спечели вота

Левият министър-председател на Финландия Сана Марин призна провалянето си на неделните парламентарни избори в скандинавската страна, откакто опозиционната дясна Национална съдружна партия (NCP) завоюва в напрегната борба, съобщи " Ройтерс ".

 

Пробизнес насочената NCP се чака да получи 48 от общо 200 места в Народното събрание, малко повече от националистическата партия " Финландците " с 46 места и социалдемократите на Марин с 43 места, демонстрират данните от изборите на министерството на правораздаването при всички преброени бюлетини.

 

Би Би Си оповестява, че NCP е спечелила 20.8% от гласовете. Популистите са получили рекордните 20.1%, а Марин е нараснала местата на своята партия и е получила 19.9% от гласовете.

 

" Получихме най-големия мандат ", сподели водачът на NCP Петери Орпо в тирада пред почитатели, обещавайки да " поправи Финландия " и нейната стопанска система.

 

" Спечелихме поддръжка, спечелихме повече места (в парламента). Това е чудесно достижение, въпреки да не завършихме преди всичко през днешния ден ", сподели Марин в тирада пред членове на партията.

 

37-годишната Марин, най-младият министър-председател в света, когато встъпи в служба през 2019 година, се счита от фенове по целия свят за милениъл модел за подражателство на прогресивни нови водачи, само че вкъщи е изправена пред рецензии за празненствата си и обществените разноски на нейното държавно управление.

 

Въпреки че остава доста известна измежду доста финландци, изключително младите умерени, тя разгневи някои консерватори с разноските за пенсии и обучение, които те считат за прекомерни.

 

Националната съдружна партия води в социологически изследвания от съвсем две години. Тя даде обещание да ограничи разноските и да спре повишаването на държавния дълг, който доближи малко над 70% от Брутният вътрешен продукт, откогато Марин встъпи в служба през 2019 година


Орпо упрекна Марин в подкопаване на икономическата резистентност на Финландия в миг, когато енергийната рецесия в Европа, провокирана от войната на Русия в Украйна, засегна мощно страната и разноските за живот се усилиха.


Орпо сподели, че ще договаря с всички групи, с цел да получи болшинство в Народното събрание, до момента в който Марин съобщи, че нейните социалдемократи може да ръководят с Националната съдружна партия, само че няма да влязат в държавно управление с " Финландците ".

 

Марин назова " Финландците " " намерено расистка " партия по време на спор през януари - обвиняване, което националистическата група отхвърли.

Основната цел на " Финландците " е да понижи това, което водачът Рика Пура назова " нездравословна " имиграция от разрастващи се страни отвън Европейския съюз. Тя също по този начин приканва за политики на строги икономии, позиция, която споделя с Националната съдружна партия.

Най-забележителното от външната политика на Марин е нейният напън, дружно с президента Саули Ниинистьо, страната да изиска участие в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна.

 

Този развой към този момент е съвсем приключен, като се чака Хелзинки да се причисли до дни, откакто всичките 30 членове на НАТО утвърдиха присъединението.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР