Левитс беше подкрепен от 61 депутати в еднокамарния СеймПарламентът на

...
Левитс беше подкрепен от 61 депутати в еднокамарния СеймПарламентът на
Коментари Харесай

Бивш съдия е новият президент на Латвия

Левитс беше подсилен от 61 депутати в еднокамарния Сейм
Парламентът на Латвия избра някогашния арбитър от Европейския съд Егилс Левитс за идващ президент - значително параден пост с лимитирани политически пълномощия, съобщи Ройтерс.

Левитс беше подсилен от 61 депутати в еднокамарния Сейм, който има 100 членове. Четиригодишният му мандат стартира на 8 юли, когато завършва мандатът на настоящия държавен глава Раймондс Вейонис.

Кандидатурата на Левитс беше издигната от партиите от ръководещата коалиция и той беше любимец в конкуренцията, съобщи ТАСС.

Левитс е бил дипломат на Латвия в Германия, Швейцария, Австрия и Унгария, народен представител в Сейма, министър на правораздаването и арбитър в Европейския съд по правата на индивида и в Европейския съд.

Той е един от създателите на Декларацията за възобновяване на независимостта на Латвия на 4 май 1990 година. Автор е и на признатия през 2014 година увод към конституцията. През 2015 година той се кандидатира за президент, само че загуби.

Президентът на Латвия има представителни функционалности. Той е висш главнокомандващ, може да внася законопроекти и да номинира претенденти за министър-председател.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР