“Летящото крило има форма на морско създаниеИсторията на соларния самолет

...
“Летящото крило има форма на морско създаниеИсторията на соларния самолет
Коментари Харесай

Български соларен самолет е поканен в конкурс на “Боинг”

“Летящото крило ” има форма на морско творение

Историята на слънчевия аероплан TwinRay стартира в гараж - място, в което са основани значително велики изобретения като компютъра на “Епъл ”, компании като “Гугъл ”, “Дисни ”, “Амазон ”. Именно в гаража на компанията, където работят, се срещат и двамата създатели на TwinRay - Явор Христов и Добромир Добрев.

Проектът съставлява слънчев витлов аероплан с ексцентрична форма, наречена “летящо крило ”. При нея пилотската кабина и салонът съставляват огромно крило с добавена опашка за сигурност. Тази форма разрешава слагането на близо 3000 слънчеви кафези върху 40 кв. метра. При оптимални условия

може да се доближат от 3

до 4 часа полет,

което прави разстояние от над 600 км.

За съпоставяне, множеството електрически самолети, основани до момента, имат таван от 400 км. TwinRay ще се предлага с два типа перки - едната е за по-късо политане и с по-ниска оптималната скорост от 150 км/ч. С другата излитането е по-дълго, само че скоростта може да нарасне до 200 км/ч. Перката може да се смени според от пистата.

Двете момчета работят върху основаването на оптимално ефикасни акумулатори, които да се зареждат с изключение на от светлината и от външен източник в изключителни обстановки. Ще се добави и алтернатива за зареждане от станция като електрическите коли.

Това не е първият слънчев аероплан, създаван в историята на авиацията. Миналата година SolarImpulse, задвижван от слънчева сила, приключи първата си обиколка на Земята. SolarStratos пък полетя в стратосферата.

Това, с което TwinRay се отличава, е фокусът върху удобството на водача. В SolarImpulse водачът е трябвало да седи от самото начало с кислородна маска, защото в кабината няма налягане. Освен това в нея има място единствено за един човек, а TwinRay е планиран за двама,

има и вградена

селфи камера

“Добри съумя да открие статистика, че към една трета от всички произшествия на самолети, които не са свързани с механична неточност, се случват, тъй като хората си взимат селфи камери и се демонстрират от прозореца на самолета, до момента в който пилотират ”, споделя Явор. Тъй като първичната форма на самолета лимитира видимостта при кацане, момчетата поставят няколко камери и към самолета.

Нестандартната форма на летателната машина дава и името. Първоначалният дизайн е за двукрил аероплан, който доста припомня на рибата склон. На британски се назовава stingray, а поради двата броя на крилата момчетата прибавят twin. И по този начин съчетанието от двете става TwinRay.

В по-късен стадий TwinRay ще се трансформира в аероплан за доставки за къси дистанции. В този случай няма да има кабина и водач. Автономните доставки дават преимуществото и на повече пространство в самолета, позволявайки доставянето на до 300 кг товар.

Вече се е оформила концепция и за TwinRay 2 -

състезателен вид,

който ще е

по-луксозен,

с по-мощен мотор, по-добра аеродинамика и по-бърз. В момента Явор обмисля какъв ще е дизайнът, като черпи ентусиазъм от “Междузвездни войни ”.

Спортният модел ще бъде еднопилотен и с по-малка повърхност и по-малък брой слънчеви кафези. Те ще извършват по-скоро помощна функционалност, а главната задвижваща мощ ще е зареждаща се станция. Теоретично първокласният TwinRay ще развива до 400 км/ч и ще може да лети най-малко 1 час. Той също би могъл да бъде трансформиран в аероплан за доставки.

Големият бизнес обаче е в пътническите полети. В момента компании като “Ербъс ”, “Ролс-Ройс ” и “Сименс ” си партнират, с цел да основат E-Fan X –

аероплан хибрид,

който ще комбинира турбокомпресорни мотори с електромотори. Очаква се първият полет да е през 2020 година

Явор и Добри също обмислят да основат витлов пътнически аероплан - TwinRay 3. За да могат да се конкурират с такива огромни компании, считат да се съсредоточат върху местни линии сред градове или близки страни, превозвайки сред 50 и 100 пасажери.

Към екипа на Явор и Добри последователно се причисляват структурният инженер Иван Цицев и братята Димитър и Калин Лилови, които способстват с общо 20-годишния си опит в електричарството. Последната облага на екипа е Тодор Кръстев – инженер за “Луфтханза ”, който им оказва помощ, когато става въпрос за авиоинженерен дизайн.

Съвети по отношение на външния тип на машината им дава главно индустриалната дизайнерка Диди Ташева. Тя им асистира и в основаването на вътрешната ергономика, тъй че когато човек се качи в самолета, да има възприятието, че е в спортна кола.

Явор и Добри вземат решение да вземат участие с плана си в акселератора StartItSmart. Главният фокус на образованието в него е по какъв начин се ръководи стартъп, по какъв начин се намират сътрудници. Чрез StartItSmart научават и за надпреварата PowerUp!, проведено от InnoEnergy. Конкурсът отличава най-перспективните и новаторски планове в областта на устойчивата сила, които биха могли да повлияят на опазването на околната среда.

Участниците са от страни в Централна и Източна Европа. TwinRay печели районния стадий на надпреварата в България и отива на финала в Будапеща, който се организира през ноември и изправи една против друга 12 зелени хрумвания. И въпреки че не печелят надпреварата, Явор и Добри си потеглят от унгарската столица заредени с доста хъс и нови потребни контакти.

Те към момента имат шанса да завоюват друго, много по-престижно съревнование, проведено от “Боинг ”. “Точно когато кандидатствахме за PowerUp!, бяхме поканени от “Боинг ” за тяхното съревнование Propeller Shannon. То се провежда дружно с още четири компании, а концепцията му е да намира новаторски стартъпи, свързани с авиацията по един или различен метод. От общо 200 участници ние с още 16 състезатели

стигнахме

до финалите

в Ирландия. Това е значителен център за развиването на авиацията. Шанън е градът, в който е кацнал първият презатлантически полет в света, тъй че има доста огромна символика за авиационните компании ”, изяснява Явор.

През ноември те показват самолета си пред жури от 20 евентуални ментори. От 17-те компании, които са на финалите, сред 8 и 10 ще влязат в акселератор. Всяка от тях ще има право да избере един от менторите, който ще им бъде най-полезен и с който да работи. До януари ще стане ясно дали TwinRay ще бъде един от участниците в акселератора.

“Но едно от хубавите неща е, че даже да не влезем в него, въпреки всичко имаме късмет да се консултираме с една от фирмите по наш избор - надлежно това за нас ще е “Боинг ”. Във всеки случай ще имаме голяма изгода ”, безапелационен е Явор.

Момчетата се надяват и на финансиране от Обединените арабски емирства и фондове от Южна Корея. Но първо би трябвало да завършат макета на самолета в величина едно към 10. В момента целият екип интензивно работи върху него, с цел да могат през януари да го покажат в полет и да показват маневренността на летящото крило.

Надяват се да съумеят да привлекат инвестиция в размер на 150 хиляди евро, с които да построят първия първообраз. С него ще отидат в Германия, където да получат европейски документ. Предпочитат да го създадат там, а не в България, защото тук процедурата е по-сложна.

В Германия узаконяването протича в три стадия. При първите два се употребяват обособени прототипи, които се разрушават, с цел да се види каква е точката на изкривяване по отношение на това, което е декларирано като опция на самолета.

Третият етап е същинският полет. Него екипът счита да финансира посредством краудфъндинг – групово финансиране посредством обособени по-малки вноски от огромно количество хора. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР