Летният туристически сезон у нас започна с фалстарт – официалното

...
Летният туристически сезон у нас започна с фалстарт – официалното
Коментари Харесай

Спасителен пояс за морския туризъм у нас

Летният туристически сезон у нас стартира с провал – формалното му разкриване бе на 1 май, само че хиляди българи избраха да прекарат почивните дни към Великден и Гергьовден в Гърция. Дори и цената за това да са километрични опашки на границата и по един PCR тест във всяка посока. Към родното Черноморие има все по-нисък интерес и последователното отваряне на границите за интернационалните пътувания несъмнено ще се отрази на морския туризъм.

От началото на месеца ресторантьори и хотелиери алармират за изчезнали резервации, поради което отсрочват отварянето си или пък анулират дребното направени ангажименти, тъй като няма по какъв начин да вземем за пример цялостен хотел да работи за една стая. Пагубното положение на родния туризъм се отразява и на заетостта – по време на пандемията доста работещи в ресторантьорската и хотелиерската сфера бяха освободени и няма изгледи още веднъж да бъдат наети. Защото клиенти няма.

Служебният министър на туризма Стела Балтова съобщи в четвъртък на конференция пред публицисти, че „ задачата, която си слага служебният кабинет в бранш " Туризъм ", е възобновяване жизнеспособността на туристическия бранш в България и извеждане на туризма като народен приоритет “.  Приоритетите на министерството са два:

1. Подобряване политиката на контролиране на туристическия пазар и политиките за администриране на туристическите активност при опазване здравето на гостите и на всички работещи;

2. Развитие на националната туристическа реклама и на интернационалното съдействие в туризма за поощряване на задграничните туристи да изберат България.

Балтова увери, че би трябвало да се вземат решения, като се преценяват с сензитивния епидемиологичен интервал, с цел да може българският туристически бизнес „ да се усеща в една спокойна икономическа среда, която да резервира здравето на всички гости “. За задачата министерството желае България д се нарежда като „ сигурна и безвредна дестинация с точна, навременна и съответстваща информация за бизнеса и институциите, както и основаване на спокойна и сигурна среда за действие на бизнеса и дейна взаимна работа с българските задгранични представителства “.

Както към този момент писахме, бе регистриран отлив на съветски туристи по Черноморието поради шпионския скандал, в който българската прокуратура упрекна Главното разследващо ръководство на Русия (ГРУ) за гърмежи във военни хранилища у нас. В резултат Русия спря полети до България на прага на туристическия сезон.

Други постоянни гости от чужбина – англичаните, евентуално също няма да почиват у нас. Според английските управляващи България не е безвредна страна за пътешестване, по тази причина Англия я слага в тъй наречените „ жълт “ лист. При връщане от страна, маркирана с жълто, британците ще се самоизолират за 5 дни, което сензитивно ще затрудни пътуванията им до нашата страна. 

Ако сезонът тази година още веднъж се провали, ще му е за трети следващ път – през 2019 година банкрутира английският туроператор " Томас Кук " и изостави близо 600 000 туристи без опция да се приберат. Това се отрази и на българския туризъм, тъй като туроператорът държеше над 50 % от полетите към летищата във Варна и Бургас. През предходната година пък пандемията опропасти напълно морския туризъм.

 
И англичаните няма да почиват у нас
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР