Летният сезон в България е значително по-добър от този през

...
Летният сезон в България е значително по-добър от този през
Коментари Харесай

Лято 2021: 3,7 млн. са туристите, няма ги британците и руснаците

Летният сезон в България е доста по-добър от този през предходната година. Българските туристи са с 50% повече, а растежът при задграничните туристи е над два пъти. Вътрешният туризъм е изцяло възобновен. Това демонстрира относителен разбор, направен от Министерството на туризма, въз основа на наличните данни за 2020 и 2021 година

До момента летен сезон 2021 година протича доста по-благоприятно по отношение на първичните упования. Общият брой на туристите в места за настаняване е близо 3,7 млн. по неокончателни данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за интервала май - август 2021 година От тях над 2,3 млн. са българи, а задграничните туристи са близо 1,4 милиона.

Постигнатите резултати са несъпоставимо по-високи по отношение на летен сезон 2020 година За интервала от май до 22 август 2021 година общият брой туристи нараства по най-скромни оценки с към 1,6 млн., или с над 70% по отношение на същия интервал на 2020 година, само че се чака закъснение на растежа по отношение на започващата четвърта вълна на ковид в последната седмица на август. Ръстът на българските туристи по най-предпазливи оценки е с над 780 хиляди, или над 50%. Чуждестранните туристи се усилват най-малко с 820 хиляди, или над два пъти. 

По неокончателни данни за интервала от 1 май 2021 година съвсем до края на август 2021 година броят на румънските туристи в местата за настаняване към този момент е към 580 хиляди и растеж от най-малко два пъти. Полските туристи са над 120 хиляди с растеж от над 90%, немските туристи са над 105 хиляди със сериозен растеж, чешките туристи са над 79 хиляди с растеж над два пъти, украинските туристи са над 86 хиляди с растеж над 2,5 пъти.

Не се следи възобновяване на туристопотока от Англия и Русия.

*За съпоставяне, за интервала май – август 2019 година общият брой на туристите е бил на 4,3 млн. (над 1,7 млн. българи и над 2,6 млн. задгранични туристи), само че са се отчитали единствено местата за настаняване с 10 и повече кревати.

Положителни са данните за вътрешния туризъм, който се възвърне изцяло от пандемията, регистрира анализът. Факторите, които са повлияли в най-голяма степен за възобновяване на вътрешния туризъм, са:

* Нарасналото предпочитание да се пътува след дълги интервали на изолираност.

* Ограничените благоприятни условия за пътешестване в чужбина заради пандемията.

* Възстановяване на доверието в сигурността на българските курорти.

* Сериозната подготовка, която организира туристическият отрасъл за летен сезон 2021 година

* Големите понижения, които предложиха някои хотели.

* Ниската заболеваемост от Коронавирус през интервала май – август 2021 година

Водещи дестинации за лятна отмора на българските туристи

В най-общ план за интервала май – август 2021 година малко под 60% от българските туристи са избрали отмора в област с изход на море, а останалите малко над 40% са избрали различен тип туризъм. В началото на летния сезон забележителен дял от българите са избрали СПА туризъм, само че с напредването му този дял внезапно спада за сметка на морския туризъм.

Водещи дестинации за лятна отмора на българските туристи за интервала от май съвсем до края на август 2021 година (без да се включва столицата) са община Несебър – над 285 хиляди туристи, община Варна – над 176 хиляди туристи, община Приморско – над 135 хиляди туристи, община Созопол – над 114 хиляди туристи, община Велинград – над 106 хиляди туристи и други

Община Несебър реализира растеж на българските туристи над 45%, а община Варна – над 40%, община Банско – над 2 пъти, само че по отношение на по-слабия за тях интервал май – август 2020 година В контраст, растежът в общините Царево и Созопол е много по-скромен, само че по отношение на мощния за тези общини интервал май – август 2020 година Много висок растеж на българските туристи – над 65% за интервала май – август 2021 година, се обрисува във водещите СПА дестинации – Велинград, Хисаря и Разлог.

Туристопотокът от Румъния се връща към предпандемични равнища

Туристопотокът от Румъния също се възвърне изцяло от пандемията. По неокончателни данни за интервала от 1 май съвсем до края на август 2021 година броят на румънските туристи в местата за настаняване към този момент е към 580 хиляди и растеж най-малко два пъти. Значителна роля за бързото възобновяване на туристопотока от Румъния има и фактът, че румънските туристи идват най-вече с персоналните си коли, заради което на процедура рискът от заразяване при пътешестване е невисок.

За разлика от предходни години, когато румънските туристи почиваха най-вече по Северното Черноморие, през сегашния летен сезон водеща дестинация за румънски туристи е Слънчев бряг. За интервала от май съвсем до края на август 2021 година румънските туристи в община Несебър са над 223 хиляди и растеж над 2,5 пъти, в община Варна – над 189 хиляди и растеж над 81,2%, в община Балчик – над 74 хиляди и растеж 61%, в община Каварна – над 25 хиляди и растеж 23,1% и други

Много сериозен е и растежът на визитите на румънски туристи за културен туризъм. В община Велико Търново румънските туристи са над 7500 за интервала от май съвсем до края на август 2021 година, като растежът им е над 3 пъти.

Полските туристи също преоткриват България за туризъм

За интервала от май съвсем до края на август 2021 година полските туристи са над 120 хил. с растеж над 90%. Въпреки това резултатите са доста по-ниски по отношение на интервала май – август 2019 година, когато единствено в местата за настаняване с 10 и повече кревати са били над 246 хиляди полски туристи.

Основната част от полските туристи избират отмора в област Бургас, а относително малко по Северното Черноморие. Водещи дестинации за полските туристи за интервала от май съвсем до края на август 2021 година са община Несебър – над 62 хиляди полски туристи и растеж над 71%, община Варна – над 33 хиляди полски туристи и растеж над 2,5 пъти, община Приморско – над 4 хиляди полски туристи и растеж близо 2 пъти и други

Трудно възобновяване на туристопотока от Германия

Германските туристи са над 105 хиляди за интервала от 1 май – съвсем до края на август 2021 година, като растежът по най-скромни оценки е над 50%, само че резултатите са доста по-ниски по отношение на същия интервал на 2019 година, когато в местата за настаняване с 10 и повече кревати са пренощували 331 хиляди немски туристи.

Причината за сложното възобновяване на туристопотока от Германия до нивата от летен сезон 2019 година е, че този пазар е мощно подвластен от проведения туризъм. Туроператорите не можаха да действат в естествен режим през есента на 2020 година и зимата на 2020/2021 година, когато се правят ранните записвания за летен сезон 2021 година, а късните записвания не са задоволителни, с цел да компенсират това закъснение.

Водещи дестинации за интервала май – август 2021 година за немските туристи са община Варна – близо 35 хиляди туристи, община Несебър – над 31 хиляди туристи, Столична община – близо 11 хиляди туристи, община Балчик – близо 6 хиляди туристи, община Поморие – над 3800 туристи за интервала от 1 май съвсем до края на август 2021 година Сериозен растеж на немските туристи за този интервал се следи в община Варна – над 2 пъти, както и в Столична община, а растежът на немските туристи в област Бургас е по-скромен.

Чешките туристи връщат интереса си към Черноморието

Пандемията въздейства по необикновен метод върху туристопотока от Чехия. През зимния сезон отбелязахме растеж на чешките туристи, а през летния сезон проведеният туризъм с чартъри от Чехия се възвърне в допустими рамки. За интервала май съвсем до края на август 2021 година броят на чешките туристи е над 79 хиляди, като растежът по отношение на същия интервал на 2020 година е над 2 пъти. За съпоставяне през интервала май – август 2019 година чешките туристи са били 106 хиляди, само че са се отчитали единствено места за настаняване с 10 и повече кревати.

Една от присъщите особености за чешкия пазар е, че съвсем всички чешки туристи почиват в област Бургас. Интересът на чешките туристи към Северното Черноморие е много непретенциозен.

Водещи дестинации за чешки туристи за интервала май съвсем до края на август 2021 година са община Несебър – над 42 хиляди туристи и растеж над 2,5 пъти, община Приморско – над 11 хиляди туристи и растеж – над 3 пъти, община Варна – над 10 хиляди чешки туристи и растеж над 3 пъти, община Царево – над 2500 туристи, община Поморие – над 2300 чешки туристи, община Созопол – над 2 хиляди туристи.

Туристите от Украйна – връщане с много бързи темпове

Възстановяването на туристопотока от Украйна протича с много бързи темпове. За интервала 1 май съвсем до края на август 2021 година украинските туристи са над 86 хиляди с растеж над 2,5 пъти. За съпоставяне, през интервала май – август 2019 година украинските туристи са били 108 хиляди, само че са се отчитали единствено места за настаняване с 10 и повече кревати.

Водещи дестинации за украински туристи за интервала от май съвсем до края на август 2021 година са община Несебър – близо 40 хиляди туристи, община Варна – над 14 хиляди туристи, Столична община – над 6 хиляди туристи, община Балчик – над 5600 туристи и други

Летен сезон 2022 – умерени прогнози

Броят на планираните  чартъри за летен сезон 2022 година все още е дребен, което е нормално с оглед оставащите над 8 месеца до началото на следващия летен сезон. Данни след октомври 2021 ще дадат опция за по-пълна прогноза за идния летен сезон 2022, показва се в разбора на аминистерството.

Очакванията за летен сезон 2022 са водещите пазари да се запазят без съществена промяна - България, Румъния, Полша, Чехия, Украйна и др.

Основно предизвикателство е да се възвърне туристопотокът от Англия и Русия, Израел и други Като цяло не се очаква равнищата от 2019 година да бъдат достигнати преди 2024 година, особено при организирания туризъм от чужбина. 

От ведомството показват, че е значимо следващият летен сезон да стартира в точния момент, а не със забавяне, както беше тази година за немския пазар.

Има очаквания напредването на процеса на ваксинация да се отрази положително на туризма следващата година. Прогнозите са за добър летен сезон през 2022 година като цяло поради, че се чака последователно стабилизиране на обстановката с ковид паралелно с придвижване на процеса на имунизация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР