Летният сезон се развива много успешно, вече започнахме подготовката за

...
Летният сезон се развива много успешно, вече започнахме подготовката за
Коментари Харесай

Ангелкова отчете лято 2018: За месец май сме втори в ЕС по ръст на нощувки на чужденци

Летният сезон се развива доста сполучливо, към този момент започнахме подготовката за идната година. За първите 7 месеца на 2018 година у нас са обитавали над 5,2 млн. непознати туристи, което е близо 7% растеж по отношение на същия интервал на предходната година. Това съобщи в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри работна среща с контролните органи, туристическия отрасъл и локалната власт преди края на сезона, оповестиха от Министерството на туризма.
За интервала юни-юли 2018 година чужденците са над 2,8 млн. и това е растеж от 3,6 на 100 макар дъждовете при започване на юли. Отлични са и индикаторите за приходите - над 1,3 милиарда евро от интернационален туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% растеж по отношение на същия период на 2017-а.
Трета поредна година България регистрира рекордни статистики в туризма, което приказва, че страната ни се утвърждава като дестинация с резистентен прогрес , стана ясно от думите на Ангелкова. Отличните резултати се удостоверяват и от интернационалните туроператори, с които Министерството поддържа деен разговор и към този момент създава лято 2019.
И сега за лятото следим растежи в границите на към 5 на 100 на нашите съществени пазари, като прогнозите са те да бъдат достигнати като цяло с данните и за август и септември, които още не са оповестени, разясни министърът. През предишното лято отбелязахме растеж от 5,7% на непознатите туристи, като те доближиха 5,3 млн. от юни до септември. Очакваме да надхвърлим тези индикатори, предвижда министърът. Увереност, че с това лято поставяме добра основа за идната година, ни дават туроператори като „ Томас Кук “ и „ ТУИ “, които обмислят да започват полети за България още от април 2019 година Така действително ще се разширят крилата на дейния сезон, сподели още Ангелкова.
Тя приведе данни на Евростат, съгласно които през май 2018 година България е на второ място по растеж на нощувките от чужденци в местата за настаняване измежду всички страни от Европейски Съюз по отношение на същия месец на 2017-а. Засега първа е Хърватия с нарастване от 43%, следва нашата страна с 32% растеж. По междинна оценка на Европейската туристическа комисия за първите няколко месеца на 2018 година страната ни се показва доста сполучливо на пазари Англия и Франция. През юни 2018-а България регистрира над 3,1 млн. нощувки на чужденци в местата за настаняване, което е по-добре от Чехия, Швеция, Белгия, Полша, Норвегия, Унгария, Дания и други
България е маркирана като една от най-бързо разрастващите се туристически дестинации в Европейски Съюз . По предварителни данни за интервала 2015-2017 година страната ни е преди всичко по растеж нанощувките от чужденци в местата за настаняване измежду всички страни от Общността, които са подали данни, напомни министър Ангелкова и подчертава върху издигането на бранша като народен приоритет, формиращ над 11% от Брутният вътрешен продукт.
Ангелкова благодари на всички контролни органи, които помогнаха да се подсигурява високото качество на туристическия артикул през сезона. С общи старания бе обезпечен и комфортът на туристите, което е причина още веднъж да се върнат у нас. България става все по-разпознаваема дестинация, предлагаща високо качество на добра цена, сподели министърът и регистрира, че предходната година са осъществени над 300 инспекции на плажове, хотели и други туристически обекти. Инспекциите не престават и ще бъдат безкомпромисни, даде обещание тя .
Министър Ангелкова обърна внимание, че с измененията в ЗУЧК особено се регламентира опазването на дюните и неохраняемите плажове. Някои юридически лица употребяват неохраняемите плажове за комерсиална активност, което не е позволено, разясни тя. Договорите на тези стопани, които имат повторяемост на нарушаванията, ще бъдат прекъснати , акцентира Ангелкова.
В срещата участваха също шефът на регионалната дирекция на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов, шефът на РИОСБ- Бургас Тонка Атанасова, кметът на Приморско Димитър Германов, представители на контролните органи, кметове на общини, специалисти от регионалната администрация, бизнесмени.
Ст. комисар Калоянов посочи, че органите на реда са положили съществени старания, с цел да подсигуряват спокойствието на туристите. До 10 септември общо 780 са били командированите служители на реда в района, като най-вече са били в Несебър. Регистриран е огромен спад на кражбите и като цяло престъпността е извънредно занижена .
Тонка Атанасова, шеф на РИОСВ-Бургас, осведоми, че през сезона инспекцията е получила 380 сигнала за замърсявания, само че специалистите са се справили сполучливо с всички проблеми. Ще предизвикваме необятен спор за промени в законодателството, които да плануват наказания за стопаните на нечисти плажове, сподели още Атанасова.
Междувременно стана ясно, че от 1 октомври започва процедура по преустановяване на контракти за концесии и наем на плажове поради открити систематични нарушавания. Сред плажовете с нарушавания са „ Бяла-централен-3 “, „ Равда-НДК “, „ Слънчев бряг–централен “, „ Елените-1 “, „ Шкорпиловци-централен “, „ Градина-централен-1 “ и „ Обзор-юг “, посочи министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР