Летният лагер или пионерският лагер за деца от соц епохата

...
Летният лагер или пионерският лагер за деца от соц епохата
Коментари Харесай

Спомени за летните лагери навремето и едно вълшебно детство

Летният лагер или пионерският лагер за деца от соц епохата имаше специфична атмосфера. Тя е запечатана освен в паметта на тогавашните хлапета, само че и във филми, книги и телевизионни сериали.

Пионерският лагер се отличаваше с дисциплинираност и непрекъсната интензивност. Разбира се, не всички деца бяха удовлетворени от това. Научете по-долу от какво се оплакваха децата на родителите си и на какво се радваха.

Дневният режим

Първото и най-очевидно недоволство от младежите на отмора бе ранното ставане. Съгласете се, без значение от възрастта, малко на брой желаят да стават рано по време на почивката си. Децата обаче нямаха избор.

Тръбата ги будеше и се строяваха за утринна гимнастика.

Закъснелите за утринната гимнастика трябваше да вършат лицеви опори за наказване. От една страна бе потребно, само че от друга – досадно. Пионерите непрекъснато трябваше да се занимават с физическа интензивност.

Местоположението на лагера постоянно беше удобно за деен метод на живот. По предписание наоколо имаше гора, море или някакво езерце. Което естествено се отразяваше позитивно на здравето на младото потомство. Добрият загар потвъждаваше това.

Един летен лагер излизаше на родителите по 15-16 лв. на дете. Най-честите дестинации бяха Обзор, Равда, Кранево (там имаше и интернационалните лагери). 

Тих час

Неприятен миг за кипящите от сила младежи беше познатият спокоен час. Като предписание, децата никак не им се „ почиваше “ принудително и правеха всичко друго в леглата си, само че не спят. В взаимозависимост от характера и строгостта на възпитателите, пионерите прекарваха тихото си време по разнообразни способи.

Най-голямото преимущество на сходни лагери е непрекъснатата интензивност и посещаването на разнообразни кръжоци. Разбира се, не всички деца бяха удовлетворени от тях. Но в това време им харесваше да се занимават с нещо.

Постоянната активност, която разкриваше разнообразни страни на израстващите младежи, можеше да повлияе единствено положително. Ето за какво, макар детското твърдоглавие, след лятната почивка децата с наслада си спомниха за изпълненото със събития и завършения лято в пионерския лагер.

Благодарение на носталгичните мемоари на по-старото потомство, младежите имат шанса да видят и усетят атмосферата на времето, когато летният лагер е бил нещо особено.

И през днешния ден има летни лагери за деца навън. Така че можете да запишете своите деца или внуци на тях, с цел да усетят неповторимата атмосфера от сходно прекарване. 

А вие какво помните от летните лагери?

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР