Летищата по света ускориха въвеждането на технологията за лицево разпознаване(снимка:

...
Летищата по света ускориха въвеждането на технологията за лицево разпознаване(снимка:
Коментари Харесай

Зеници вместо паспорти на летището в Дубай


Летищата по света форсираха въвеждането на технологията за лицево различаване
(снимка: CC0 Public Domain)

Летището в Дубай кара посетителите да се усещат като в бъдещето със своите безмитни магазини в пещероподобни кухини, изкуствени палми, блестящи терминали, водни каскади и „ арктически ” мраз от климатизацията. Сега основният директен център може да се похвали с още едно допълнение от сферата на научната фантастика – ирисов скенер, който ревизира самоличността на индивида и отстрани нуждата от каквото и да е човешко взаимоотношение при влизане в или овакантяване на страната.

Това е най-новата стратегия за изкуствен интелект, която Обединените арабски емирства стартираха на фона на пандемията от ковид. Безконтактната технология се преглежда като скъпа за понижаване на разпространяването на вируса. Но мярката още веднъж повдига и въпроса за повсеместното наблюдаване и неприкосновеността на персоналните данни.

Летището в Дубай стартира да предлага програмата на всички пасажери предишния месец, съобщи . В неделя пасажерите към този момент можеха да пристъпят към ирисовия скенер, откакто се записват, да погледнат и за няколко секунди да излязат през така наречен паспортен надзор. Няма хартиени билети, паспорти, персонални карти, нито пък телефонни приложения.

През последните години летищата по света форсираха въвеждането на технологията за, с цел да обработват пътнико-потока по-бързо. Но сканирането на ириса на летището в Дубай отива една стъпка по-далеч. Това е по-бързо, по-лесно и по-надеждно решение, а когато базата данни е интегрирана с други бази данни в страната, пасажерът не се нуждае от документи за идентичност или бордна карта за аероплан.
още по тематиката
„ Бъдещето е тук ”, споделя ген. Обаид Меайер Бин Суруур, заместник-директор на Главната дирекция по пребиваването и външните работи. „ Сега всички процедури са „ умни, те лишават по пет до шест секунди ”.

Но както става с всички технологии за лицево различаване, програмата поражда и страхове от цялостното изтриване на неприкосновеността на персоналния живот в страната. Според декларацията за дискретност на Emirates, самолетната компания свързва лицата на пасажерите с други персонални данни, в това число паспортна информация и информация за полета, като ги резервира „ за толкоз време, колкото е рационално и належащо за задачите, за които е събрана информацията ”.

Споразумението обаче дава малко детайлности по какъв начин се употребяват и съхраняват данните. Казва се единствено, че „ въпреки компанията да не копира лицата на пасажерите ”, някои други персонални данни „ биха могли да бъдат обработвани в други системи на Emirates ”.

Бин Суруур акцентира, че имиграционната работа на Дубай „ изцяло пази ” персоналните данни на пасажерите. Според него, „ никоя трета страна не може да ги види ”. Но без повече информация за това по какъв начин ще бъдат употребявани или съхранявани данните, усилва опцията за корист, споделят специалистите.

„ Всеки тип технология за наблюдаване е сигнален сигнал, без значение в коя страна се намира ”, разяснява Джонатан Франкъл, докторант по изкуствен интелект в Масачузетския софтуерен институт. „ В една демократична страна, в случай че технологията за наблюдаване се употребява транспарантно, най-малко има опция да се организира обществена полемика по този въпрос ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР