Лещата е годна за консумация различни семена от семейството на

...
Лещата е годна за консумация различни семена от семейството на
Коментари Харесай

Леща: Хранене, ползи и как да я приготвяме

Лещата е годна за консумация разнообразни семена от фамилията на бобовите растения. Въпреки че те са обичайната в азиатската и северноафриканската кухня, най-голямото произвеждане на леща през днешния ден е в Канада.

В тази публикация ще ви разкажем всичко за лещата, изгодите от нея и по какъв начин да я готвите.

Различни типове леща

Видовете леща постоянно се категоризират по цвят, който може да варира от жълто и алено до зелено, кафяво или черно. Всеки вид леща има собствен личен неповторим състав от антиоксиданти и фитохимикали.

Ето някои от най-често срещаните типове леща:

- Кафява леща: Това са най-широко публикуваните видове;

- Жълта и алена леща: Тези леща се разделят и готвят бързо;

- Черна леща: Това са дребни черни зърна леща, които наподобяват съвсем като хайвер.

 Видове леща

Лещата постоянно се подценява, макар че е на ниска цена метод за приемане на хранителни субстанции. Например, тя съдържат витамини B, магнезий, цинк и калий. Лещата е формирана от над 25% протеин, което я прави отлична опция на месото. Тя също е превъзходен източник на желязо - минерал, който от време на време липсва във вегетарианската диета. Въпреки че другите типове леща могат да се разграничават леко в наличието на хранителни субстанции, една чаша (198 грама) варена леща нормално обезпечава към:

Калории: 230

Въглехидрати: 39.9 грама

Протеин: 17.9 грама

Мазнини: 0.8 грама

Влакна: 15.6 грама

Тиамин: 22% от референтния дневен прием

Ниацин: 10%

Витамин В6: 18%

Фолио: 90%

Пантотенова киселина: 13%

Желязо: 37%

Магнезий: 18%

Фосфор: 36%

Калий: 21%

Цинк: 17%

Мед: 25%

Манган: 49%

Полифенолите в лещата могат да имат мощни изгоди за здравето.

 Ползи от потреблението на леща

Лещата е богата на полифеноли. Някои от полифенолите в лещата като процианидин и флаваноли, са известни със мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и неврозащитни резултати.

Яденето на леща пази сърцето

Консумацията на леща е обвързвано с по-нисък риск от сърдечни болести, защото има позитивни резултати върху няколко рискови фактора. Едно 8-седмично изследване при 48 пациенти с наднормено тегло или със затлъстяване с диабет вид 2 откри, че приемането на една трета чаша (60 грама) леща всеки ден покачва равнищата на добър HDL холестерол и доста понижава равнищата на неприятния LDL холестерол и триглицериди.

Лещата също може да помогне за намаление на кръвното Ви налягане. Проучване на плъхове разкрива, че тези, които ядат леща, имат по-голямо понижение на равнищата на кръвното налягане спрямо тези, получили грах, нахут или фасул.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР