Лена Бориславова – началник на кабинета и второто аз“ на

...
Лена Бориславова – началник на кабинета и второто аз“ на
Коментари Харесай

ОФИЦИАЛНО! Привикаха Лена в парламента – ще отговаря заедно с Киро и Асен за „Джемкорп“

Лена Бориславова – шеф на кабинета и „ второто аз “ на експремиера Кирил Петков, е привикана да дава пояснения пред парламентарната комисия за меморандума с Джемкорп. Това излиза наяве от авансово оповестения дневен ред на съвещанието, което ще се организира на следващия ден, предава ПИК.

В него са заложени още чуване на Кирил Петков, на Александър Николов, министър на енергетиката в интервала 13.12.2021 година 02.08.2022 година и на сегашния служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Скандали и препирни белязаха първото съвещание на комисията. От Политическа партия бяха задействали депутата Венко Сабрутев, който саботираше всяка точка чрез реплики по време на съвещанието и интервенция във всяко едно предложение, без да му е дадена думата.

Споровете бяха към въпроса завършен ли е въпросният меморандум или не.

На 23 март се подписва мемарандумът. На 23 април идва отчетът от ДАНС. На 27 юли е изпратено писмо с искане за преустановяване с двустранно единодушие. От тогава аз като министър не бях осведомен, че този меморандум съществува. В момента събираме дисциплинарна комисия против двама чиновници. Юристите на знаят за подобен контракт, а са го научили от новините. И изпратихме искане за едностранно преустановяване. Договорът е бил прикрит и никой не е работил по него. Дали преднамерено или заради немарливост – това ще го откри дисциплинарната комисия “, изясни служебният министър на енергетиката Росен Христов. Според него няма процедура страната да подписва контракти с частни компании.

Нов сигнал за скандалния меморандум с „ Джемкорп “, подписан от държавното управление на Кирил Петков, е постъпил в ДАНС.

На 25 октомври подобен към този момент подадоха от ГЕРБ, н през седмицата и от Министерството на енергетиката си алармирали Държавна организация „ Национална сигурност “, че е допустимо националната сигурност на страната да е под опасност.

През седмицата на чуването пред краткотрайната комисия, която Народното събрание сътвори за разнищване на проблема с офшоpкaтa oт ocтpoв Джърси, служебният министър Росен Христов разкри, че е изработен опит за събиране на информация, като представители на Министерството на финансите (по това време под управлението на Асен Василев) са пристигнали в мините и са поискали на процедура цялата информация за сдружението. На собствен ред мините са уведомили БЕХ. Поискана е заповед за достъп от Министерството на финансите, само че такава не е била предоставена.

Тази седмица Министерството на енергетиката е изпратило отчет до ДАНС за нерегламентиран достъп до стратегически обекти от национална сигурност и опити за събиране на информация по времето на меморандума.

„ Целият меморандум се е случил напълно зад тила на българските служби. Оказа се, че не е възлагана инспекция на ДАНС. Кирил Петков е излъгал, че е възлагал инспекция. Разполагаме с писмо от ръководителя на ДАНС господин Пламен Тончев, че не са възлагани инспекции от тогавашния министър- ръководител, както преди, по този начин и след подписването на меморандума. Писмото е от 30 ноември. В него ръководителят на ДАНС споделя, че службата не е получавала възлагане на инспекция на „ Джемкорп “, съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на краткотрайната комисия Десислава Трифонова.

„ В рамките на съществуването на меморандума, е взета информация от „ Мини Марица Изток “ и от „ Булгаргаз “, и не знаем къде е попаднала и по какъв начин е употребена. Всички обекти в енергийната система са от стратегическа значимост. Службите работят по това. Изпратихме отчет за опитите за събиране на информация – какъв размер е тя, кой я е взел. Изтичане на информация от обекти за националната сигурност в никакъв случай не е нещо положително “, разяснява и енергийният министър Росен Христов пред Нова TB.

По думите на Трифонова, достъпът до Мариците се е случил без позволението на ДАНС.

„ Тя е тази, която дава отговор за разрешенията за работата вътре. Лицата подлежат на изследване. Допускат се лица единствено с позволение и то за осъществяване на стратегически действия. На този стадий не знаем кои са лицата, позволени вътре. Тепърва ще излиза наяве от инспекциите, които се правят. За нас е притеснително каква информация е изнесена. Както и с чие нареждане- на министър ли, вицепремиер ли… Очакваме българските служби да ревизират и да открият това в най-бързи периоди. Имаме подозрения и, че са трити данни и кореспондения в „ Булгаргаз “ от предходното управление за прикриване на следи по повод за сделки за газ “, съобщи още депутатката от ГЕРБ.

През седмицата тя призна пред ПИК TV за скандална преписка сред „ Джемкорп “ и „ Булгаргаз “. При настоящи контракти с „ Газпром “, на 25 февруари, ден след началото на войната в Украйна, тогавашният шеф на „ Булгаргаз “ е пратил имейл до офшорката на Атанас Бостанджиев с молба за обезпечаване на газ на Ревитуза за месец март. Това е станало един месец преди подписването на скандалния меморандум.

Пред няколко дни от енерговедомството изпратиха писмо до „ Джемкорп “ и „ АйПиз “ с искане за едностранно преустановяване. От „ Джемкорп “ дадоха отговор съвсем незабавно, че одобряват прекратяването и нямат искания.

Министър Христов заяви, че към този момент е получил отговор и от другата страна. Това обаче не го кара Да се усеща спокоен, поради уговорка със период на годност две години, в това число и тази за арбитраж. „ Сега казусът е какво се е случило досега, какво е довело до подписването на меморандума и дали има приключване на информация, което по някакъв метод да е нанесло вреди на българската енергетика “, сподели още енергийният министър.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР