Лекарят е уязвим юридически, когато използва новото мобилно приложение e-Rx

...
Лекарят е уязвим юридически, когато използва новото мобилно приложение e-Rx
Коментари Харесай

Д-р Миндов: Лекарите са юридически уязвими при използване на е-Rx

Лекарят е уязвим юридически, когато употребява новото мобилно приложение e-Rx за издаване на електронни " бели предписания " от мобилен телефон или таблет. Това разяснява пред телевизия Bulgaria On Air ръководителят на Столичното съдружие на общопрактикуващите лекари доктор Георги Миндов.

Той бе безапелационен, че 99,9% от персоналните лекари са недоволни и считат, че това приложение освен няма да облекчи работата им, само че и ще ги изправи пред опасности от юридически темперамент.

„ Приложението дава отговор на всички софтуерни спецификации, само че като задание и практическо потребление нещата се разминават. Едно изписване на терапия, каквато и да е тя, е заключителният стадий от целия развой – анамнеза, обзор, обсъждане на цялата обстановка и предоставяне на лечението. Тези два стадия, в случай че ние не ги осъществим и не ги документираме, и няма осведомено единодушие на пациента, с което приема тази терапия с нейните опасности, лекарят е уязвим юридически “, изясни доктор Георги Миндов.

„ Когато идвате на доктор, вие подписвате амбулаторен лист, вие се съгласявате за лечението, приемате всички опасности, ние споделяме отговорността, тя не може да бъде единствено моя или единствено ваша “, добави той и означи, че информацията, която се изпраща през приложението, е подписана с електронен автограф.

Председателят на сдружението на столичните общопрактикуващи лекари изрази терзанието на сътрудниците си, че нямат достъп до епикризите, които се издават от лечебните заведения и това ги слага в обстановка на незнание по отношение на прекарани болести и назначени лечения в предишното.

„ Нямаме достъп до пациентското досие, не ни е обещано и административно, и техническо. Ако сега при мен попадне пациент по неотложност и не е мой пациент, не мога да видя досието му, а в случай че той е докаран в тежко положение, няма да може да ми изясни. Не мога да вляза да видя една година обратно от какво е лекуван, какви заболявания има, даже и „ Бърза помощ “ да пристигна, тя също няма достъп до това досие. Това куца сега “, счита той.

Според него обаче мобилното приложение може да спомогне за ограничение на безконтролното изписване и приемане на медикаменти в аптеките без лекарско наставление.

„ Приложението първо ще ревизира дали сте доктор и дали сте член на БЛС. Ако не сте доктор,  не може да работите и не може да употребявате това приложение “. Така, в случай че няма лекарско наставление, в аптеката няма да могат да се отпускат антибиотици, а „ Информационно обслужване “ ще знае във всеки един миг всеки един доктор какво е изписал и какво е отпуснато в аптеката, изясни доктор Миндов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР