Лекарството действа при болестта на Алцхаймер, а не при други

...
Лекарството действа при болестта на Алцхаймер, а не при други
Коментари Харесай

Повратна точка в борбата с деменцията - ново лекарство за Алцхаймер

Лекарството работи при заболяването на Алцхаймер, а не при други типове деменция, като съдова деменция. Първите признаци на заболяването на Алцхаймер нормално са пропуски в паметта. Това може да включва забравяне на скорошни диалози, загуба на неща, забравяне на имена или задаване на еднакъв въпрос още веднъж и още веднъж. Може да има и промени в настроението, като по-високи равнища на тревога или комплициране.

Ново лекарство, донанемаб, се приветства като повратна точка в битката с заболяването на Алцхаймер, откакто световно изпитване удостовери, че забавя когнитивния крах.

Лекарството с антитела оказва помощ в ранните стадии на болестта, като почиства протеин, който се натрупва в мозъците на хората с този вид деменция.

Въпреки че не е лек, благотворителните организации споделят, че резултатите в списание JAMA означават нова епоха, в която Алцхаймер може да бъде лекувана.

Службата за наблюдаване на опиатите в Обединеното кралство стартира да го прави оценка за допустима приложимост на NHS. Лекарството работи при заболяването на Алцхаймер, а не при други типове деменция, като съдова деменция. При тестванията наподобява, че е забавил темпото на болестта с към една трета, позволявайки на хората да запазят повече от ежедневния си живот и задания, като да вземем за пример подготвяне на храна и да се насладят на заниманието си.

Майк Коли, който е на 80 години, е един от единствено няколкото дузини пациенти в Обединеното кралство, които вземат участие в световното изпитване. Той и фамилията му приказваха извънредно за BBC.

Майк получава инфузия всеки месец в клиника в Лондон и споделя, че е „ един от най-щастливите хора, които в миналото ще срещнете “. Майк и фамилията му забелязали, че той има проблеми с паметта и вземането на решения, малко преди да стартира процеса. Синът му Марк сподели, че е било доста мъчно да го гледа първоначално: „ Да го виждам по какъв начин се бори с обработката на информация и решаването на проблеми беше доста мъчно. Но мисля, че спадът доближава плато в този момент. “

Майк, който е от Кент, сподели: " Чувствам се по-уверен всеки ден. "

Донанемаб, създаден от Eli Lilly, работи по същия метод като леканемаб - създаден от фирмите Eisai и Biogen. Въпреки че са извънредно обещаващи, тези медикаменти не са безрискови лекувания.

Подуването на мозъка е постоянно срещан непряк резултат при до една трета от пациентите в изследването с донанемаб. За множеството това се взема решение без да предизвиква признаци. Двама доброволци обаче, а евентуално и трети, са умряли вследствие на рисково отичане на мозъка.

Друго лекарство против Алцхаймер с антитяло, наречено адуканумаб, неотдавна беше отхвърлено от европейските регулатори заради опасения за сигурността и липса на доказателства, че е задоволително дейно за пациентите.

Какво е деменция и какво може да се направи за нея?
В изследването с донанемаб откривателите са изследвали 1736 души на възраст от 60 до 85 години с ранен етап на Алцхаймер.

Половината от тях са получавали месечна инфузия от лекуването, а другата половина са получавали фиктивно лекарство, известно още като плацебо, в продължение на 18 месеца.

Констатациите демонстрират:

Лекарството наподобява има забележителна изгода, най-малко за някои пациенти

Тези, които са имали по-рано заболяване и по-малко мозъчен амилоид на изходно равнище, са извлекли по-голяма изгода във връзка с изчистването, следено при сканиране на мозъка

Тези, на които е обещано лекарството, също по този начин резервираха повече от ежедневния си живот, като да вземем за пример опцията да разискват настоящи събития, да дават отговор на телефона или да преследват занимания

Темпото на болестта, преценено от това, което хората към момента могат да вършат всеки ден, се забави с към 20-30% като цяло - и с 30-40% при набор от пациенти, за които откривателите считат, че е по-вероятно да отговорят

Имаше обилни странични резултати и пациентите би трябвало да са наясно с рисковете от лекуването

Половината от пациентите на донанемаб са съумели да спрат лекуването след една година, защото то е изчистило задоволително мозъчни отлагания

Амилоидът е единствено една част от комплицираната картина на Алцхаймер и не е ясно дали лекуването ще продължи да има по-голяма разлика за по-дълъг интервал, предизвестяват специалистите.

Ефектите на лекарството може да са скромни, само че резултатите дават в допълнение удостоверение, че премахването на амилоида от мозъка може да промени хода на Алцхаймер и да помогне на хората, наранени от това опустошително заболяване, в случай че бъдат лекувани в точния момент, споделят те.

Професор Джайлс Хардингам от Института за проучване на деменцията в Обединеното кралство сподели: „ Страхотно е да забележим тези резултати, оповестени напълно през днешния ден.

„ Чакахме дълго време за лекуването на Алцхаймер, тъй че е в действителност окуражаващо да забележим осезателен прогрес, който продължава да набира скорост в тази област. “

Д-р Сюзън Колхаас от Alzheimer Research UK, сподели: „ Днешното известие бележи още един крайъгълен камък.

„ Благодарение на десетилетия проучвания, вероятностите за деменцията и нейното влияние върху хората и обществото най-сетне се трансформират и навлизаме в нова епоха, в която заболяването на Алцхаймер може да стане лечима. “

Говорейки за PM програмата на BBC Radio 4, някогашният министър-председател Дейвид Камерън сподели, че би трябвало да се отделят запаси за по-нататъшни проучвания на това, което той назова " статин за мозъка ".

„ Искаме хапче, което хората, които имат струпване на тези протеини в мозъка, могат да одобряват всеки ден или всяка седмица, с цел да изчистят тези протеини от мозъка и затова да понижат възможностите ви да получите заболяване, което предизвиква деменция, “ той сподели.

Запитан дали държавното управление е готово да влага там, където е належащо, за въвеждане на нови лекувания, господин Камерън сподели, че има действителен тласък за това: „ Ние сме страна с шестдесет милиона души, с милион хора с деменция, доста от които в доста скъпи домове за грижи, тъй че има доста спестявания от ефикасното лекуване на хората... Надявам се, че нашата система може да даде резултат. "

Lecanemab коства към $27 500 (£21 000) в Съединени американски щати, където е лицензиран.

Не е ясно какъв брой може да коства донанемаб и какъв брой време може да отнеме, с цел да получи утвърждение в Обединеното кралство, само че специалистите по Алцхаймер споделиха, че съществуването на две медикаменти ще помогне за поощряване на конкуренцията във връзка с цените.

Британският контролен орган за медикаменти NICE споделя, че към този момент е почнал работа по оценката си на донанемаб за лекуване на леко когнитивно увреждане или лека деменция, породена от заболяването на Алцхаймер.

„ Нашата цел е да изготвим рекомендации за използването му в NHS допустимо най-близо до приемането на лиценз за Обединеното кралство “, сподели представител.

Майк Коли навърши 80 години през април. На рождения си ден той изненада фамилията си, като изпя My Way пред 40 посетители.

Той сподели пред BBC News: „ Това е самочувствието, което имам в този момент. Никога не бих го направил даже преди 12 месеца. “

Неговият наследник Марк добави: " Никога не съм мислил, че ще видя татко си толкоз цялостен с живот още веднъж. Това беше необикновен миг. "

Д-р Емер Максуини, съветник неврорадиолог и медицински шеф в Re:Cognition Health, управлява тестванията на донанемаб в Обединеното кралство.

Тя сподели: " Това е в действителност значимо и един от най-големите пробиви. "

Обществото на Алцхаймер сподели: „ Това в действителност е повратна точка в битката против Алцхаймер и науката потвърждава, че е допустимо да се забави заболяването. “

Около 720 000 души в Обединеното кралство биха могли евентуално да се възползват от тези появяващи се нови лекувания за заболяването на Алцхаймер, в случай че бъдат утвърдени за приложимост, само че Обществото на Алцхаймер сподели, че NHS " просто не е подготвена да ги достави ".

Кейт Лий, основен изпълнителен шеф на благотворителната организация, сподели: „ Навременната и точна диагноза е основна и сега единствено 2% от хората в Англия и Уелс получават диагнозата си посредством профилирани проучвания, нужни, с цел да дават отговор на изискванията за тези лекувания.

„ Наред с това, тези нововъзникващи медикаменти за заболяването на Алцхаймер изискват постоянни вливания и наблюдаване, а NHS към момента не е оборудвана да прави това в мащаб. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР